Petteri Orpo MTV Uutisille: Kokoomus arvioi Wille Rydmanin asemaa puolueessa

3:49
Petteri Orpo MTV Uutisille: Kokoomus arvioi Wille Rydmanin asemaa puolueessa

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ja puoluesihteeri Kristiina Kokko toivovat poliisitutkimusta puolueen kansanedustajan Wille Rydmanin toimista. Puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan puolue arvioi pian Rydmanin tilannetta puolueessa.

Monet nuoret naiset kertovat Helsingin Sanomien tänään julkaisemassa artikkelissa kokoomuksen kansanedustajan Wille Rydmanin, 36, ahdistavalta tuntuneesta käytöksestä.

Lehden mukaan Rydman näyttää toistuvasti hakeutuneen alaikäisten tyttöjen seuraan.

Useissa HS:n tekemissä haastatteluissa toistuu, että Rydman tarjosi naisille runsaasti alkoholia ja kehotti juomaan. Osa naisista on ollut tapahtumahetkellä alaikäisiä.

2:23
Kansanedustaja Ville Rydmanin väitetään käyttäytyneen epäasiallisesti nuoria naisia kohtaan – näin kokoomuksen johto kommentoi asiaa

Kokoomuksessa tiedettiin jotain olevan tekeillä

Lehden mukaan kokoomuksen johto on ollut pitkään tietoinen Rydmania koskevista väitteistä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo, että Rydmaniin kohdistettujen epäilyjen vakavuus ja mittakaava selvisivät hänelle kuitenkin vasta tänään Helsingin Sanomien jutusta.

– Kyllä se tarina syytöksineen järkytti mieltä. En tiennyt, että mitään näin laajaa, isoa ja vakavaa on Rydmania koskien liikkeellä, Orpo toteaa MTV Uutisten haastattelussa.

Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo STT:lle, ettei ole tiennyt Rydmania kohtaan esitettyjen syytösten sisällöstä ja HS:n juttu oli järkyttävää luettavaa.

Orpo julkaisi iltapäivällä myös Twitter-tilillään kannanottonsa tilanteeseen.

– Kokoomus ottaa tilanteen erittäin vakavasti. Tulemme käymään asian läpi kaikilla niillä välineillä, jotka meillä on käytettävissämme, Orpo kirjoitti.

– Näin vakavia epäilyjä yhden ryhmän jäsenen toiminnasta käsitellään, mutta vielä on auki, miten ja milloin, Mykkänen sanoo.

3:05
Katso myös: Kansanedustaja Wille Rydmanin epäillään käyttäytyneen ahdistavasti naisia kohtaan – Kai Mykkänen toivoo poliisitutkintaa

Orpo: On selvää, että asia on selvitettävä

Orpo kiistää sen, että asia olisi ollut puolueessa pitkään ”julkinen salaisuus”, kuten HS väittää. Aiemmat tiedot aiheesta olivat Orpon mukaan lähinnä huhuja, jotka syntyivät toimittajien kyselyiden perusteella.

– Silloin (talvella) laitoin puoluesihteerin ja Helsingin piiritoimiston selvittämään asiaa. Sen myötäkään ei tullut mitään yksilöityä eikä selkeää kuvaa asiasta. Se, mitä tänä aamuna Helsingin Sanomista luin, on ihan eri tavalla vakavaa tasoa. 

Orpon mukaan puolue tulee nyt selvittämään omilla toimillaan, mistä asiassa on kyse.

– Viestini on se, että kokoomuksessa on täysi nollatoleranssi kaikelle häirinnälle, vallan väärin käyttämiselle ja seksuaaliselle ahdistelulle.  

Vaikuttaako tapaus sitten Rydmanin asemaan kansanedustajana tai kokoomuksen eduskuntaryhmässä?

– On selvää, että asia on selvitettävä. Eduskuntaryhmä arvioi tilannetta. Puolueessa Rydmanilla ei ole tällä hetkellä mitään erityistä asemaa. 

Orpo ei ole kertomansa mukaan ollut itse vielä HS:n jutun jälkeen yhteydessä Rydmaniin. 

– On tärkeää, että kokoomuksen nuorten liiton, jonka piirissä näitä on sanottu olleen, kanssa käydään asia läpi. Minusta heidän toimintansa ei saa tästä häiriintyä, että siellä voivat kaikki olla hyvällä mielellä ja luottavaisesti.

– Puolueessa katsotaan nyt hyvin nopealla aikataululla, mitä kaikkea me pystymme asiassa tekemään ja mitä keskusteluja käydään. Palataan niihin myöhemmin.

3:13
Katso myös: Kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman keskellä kohua – näin kommentoi puoluesihteeri Kristiina Kokko

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ja puoluesihteeri Kristiina Kokko toivovat poliisitutkimusta asiasta.

– Olisi tärkeää tietää tarkkaan se, mitä on tapahtunut. Oma toiveeni on, että myös virkavalta selvittäisi, mitä on tapahtunut. Ja mielellämme heidän kanssaan (olemme) yhteistyössä, Kokko kertoo MTV Uutisille.

Kokko kertoo, että asiaan on panostettu kokoomuksessa jo ennen Rydman-tapausta.

– Meillä ovat esimerkiksi häirintäyhdyshenkilöt kaikissa isoissa tilaisuuksissa ja eettinen ohjeistus. Jos on vakavia syytöksiä ahdistelusta tai häirinnästä, meidän toimintaohjeemme on se, että pitäisi ottaa yhteys myös poliisiin, koska meillä ei ole mahdollisuutta tai valtaa tutkintaan.

– Eli on tärkeää, että vakavissa tapauksissa myös virkavalta olisi mukana. Rydmanin asemaa arvioi Kokon mukaan kokoomuksen eduskuntaryhmä, jonka jäsen hän on.

– Eduskuntaryhmä itse päättää mahdollisista toimista, jos katsoo sellaiset tarpeellisiksi.

Sitä, millaisista toimista voisi olla kyse, Kokko ei kommentoi.

Rydman kuvaa HS:n väitteitä järkyttäviksi

Ahdistelusta syytetty Rydman itse kuvaa blogissaan HS:n juttua ja sen väitteitä järkyttäviksi. Hän kiistää väitteet ja sanoo, että tulee erittäin todennäköisesti tekemään rikosilmoituksen törkeästä kunnianloukkauksesta.

MTV Uutiset tavoitti Rydmanin tänään tekstiviestillä. Hän ei kuitenkaan halunnut kommentoida tapausta blogitekstiään enempää.

Juttua päivitetty 19.6.2022 kello 20.23 puoluesihteeri Kristiina Kokon kommenteilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja