Syyttäjä: Wille Rydmania ei syytetä raiskauksesta – tutkinta Helsingin Sanomista yhä käynnissä

Wille Rydmania ei syytetä raiskauksesta –"Tämä on ollut henkilökohtaisesti hirvein vuosi" 3:40
Katso videolta Wille Rydmanin haastattelu syyttäjän päätöksestä. Näin hän kommentoi myös Helsingin Sanomien toimintaa.

Wille Rydmania ei syytetä raiskauksesta, kertoo Etelä-Suomen syyttäjäalue tiedotteessaan.

Rydmanin epäiltiin syyllistyneen raiskausrikokseen keväällä 2015, mutta nyt syyttäjä katsoo, että esitutkinnan perusteella ei ole todennäköisiä syitä rikoksesta epäillyn syyllisyyden tueksi.

Taustalla uutisjuttu

Useat nuoret naiset kertoivat Helsingin Sanomien kesäkuussa julkaisemassa artikkelissa Rydmanin ahdistavasta käytöksestä. Lehden mukaan Rydman näyttää toistuvasti hakeutuneen alaikäisten tyttöjen seuraan. Useissa HS:n tekemissä haastatteluissa toistuu, että Rydman tarjosi alkoholia ja kehotti juomaan.

Rydman erosi kokoomuksen eduskuntaryhmästä HS:n jutun jälkeen. Eduskuntaryhmä oli katsonut, ettei Rydman nauti ryhmän luottamusta.

Rydman perusti heinäkuussa oman eduskuntaryhmän. Ryhmän nimi on "Eduskuntaryhmä Wille Rydman (wr.)". Rydman sanoi syyskuussa MTV:n uutisille, että eduskuntaryhmän perustaminen on tilapäinen järjestely, jonka hän toivoo jäävän mahdollisimman lyhytaikaiseksi. Hän kertoi pitävänsä järjestelyä epämieluisana.

Tutkinta aloitettiin uudelleen

Keskusrikospoliisi (KRP) oli jo vuonna 2020 tehnyt esiselvityksen Rydmanin tapauksesta ja puhutti silloin useita naisia. Esiselvitys lopetettiin, sillä tutkintakynnys ei ylittynyt.

Heinäkuussa KRP kertoi kuitenkin käynnistäneensä esitutkinnan seksuaalirikoksesta, jossa epäiltynä on "eduskuntaryhmästään kesäkuussa eronnut kansanedustaja". Rikoksen epäiltiin tapahtuneen vuonna 2015.

KRP:n mukaan esitutkinta aloitettiin, koska poliisi oli saanut uusia tietoja ja kuullut sellaisia henkilöitä, joita ei kuultu epäiltyyn liittyvässä aiemmassa, vuonna 2020 tehdyssä esiselvityksessä. Keskusrikospoliisi saattoi asian syyttäjille syyteharkintaan, koska se katsoi olevan syytä epäillä, että Rydman olisi syyllistynyt raiskausrikokseen. Epäilty uhri oli tapahtumahetkellä täysi-ikäinen.

Nyt syyttäjä siis katsoi, ettei näyttöä ole syytteen nostamiseen.

Tutkinta Helsingin Sanomista yhä kesken

Poliisilla on tutkinnassaan myös toinen Rydmaniin liittyvä rikosjuttu. Rydman teki heinäkuussa tutkintapyynnön HS:n jutusta. Asiasta on esitutkinta nimikkeillä törkeä kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen.

Rydman on kutsunut artikkelia "syvästi leimaavaksi". Hänen mukaansa lehden toimittajille on lukuisin todistein osoitettu, ettei jutun narratiivi ole tosi. HS:n silloinen päätoimittaja Anu Ubaud sanoi STT:lle, että juttu oli huolellisesti tehty ja siinä kuvatut asiat ja tapaukset paikkansa pitäviä.

Helsingin Sanomien 19. kesäkuuta julkaisemaan artikkeliin liittyvää juttua tutkii Helsingin poliisi.

Poliisi aloitti esitutkinnan Helsingin Sanomien Rydman-uutisesta – näin lehdestä kommentoidaan 4:38
Näin Helsingin Sanomat kommentoi poliisi aloittamaa esitutkintaa Rydman-uutisesta.

Lue myös:

    Uusimmat