Kokoomuksen Petteri Orpo moukaroi tuoretta hallitusohjelmaa: "Keskiluokka laitetaan maksamaan vaalilupaukset"

Toiseksi suurimman oppositiopuolueen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo, että Antti Rinteen hallituksen ohjelma perustuu toiveajatteluun.

Orpo (kok.) kirjoittaa asiasta kokoomuksen verkkosivuilla. Hänen mukaansa hallitusohjelmalta puuttuu pohja ja päätösvalta ulkoistetaan selvittäjille ja työmarkkinajärjestöille.

Orvon mukaan hallituksen suunnittelemat 1,2 miljardin euron menonlisäykset eivät riitä, jos kaikki hallitusohjelman toimet toteutetaan.

– Hallitusohjelma on rakennettu hiekalle, sillä talouden kestävä pohja puuttuu. Nyt suomalaisten verotus kiristyy ja valtion velanotto uhkaa kasvaa, Orpo kirjoittaa.

Kokoomus ei halua maakuntia

Orpo kutsuu tulevaa hallitusta selvityshallitukseksi, jossa vaikeat uudistukset on ulkoistettu työmarkkinajärjestöille. Hänen mielestään työllisyysnäkökulma on unohdettu perhevapaiden ja sosiaaliturvan uudistuksissa.

– Hallitus laittaa keskiluokan maksamaan vaalilupauksensa. Periaate kiristää haittojen ja päästöjen verotusta on hyvä. Samassa suhteessa pitäisi kuitenkin keventää työn verotusta. Nyt kevennykset jäävät kiristyksiin verrattuna hyvin pieniksi, Orpo kirjoittaa.

Orpo ei myöskään sulata Rinteen viisikon muodostamaa sote-ratkaisua, joka perustuu maakuntien muodostamiseen.

– Emme tarvitse uutta hallintoa, uusia veroja tai uusia vaaleja. Kokoomus esittää, että palveluita olisi lähdetty kehittämään nykylainsäädännön pohjalta - näin ihmisten palveluita oltaisiin heti päästy parantamaan.

Myös kehuja ilmastosta

Orpo kehuu hallitusohjelmaa siitä, että seuraavalla kaudella on tarkoitus jatkoselvittää esiopetuksen pidentämistä kaksivuotiseksi. Lisäksi ilmasto- ja energiapolitiikan päätavoitteet ovat hyviä.

Toimet eivät kuitenkaan riitä Orvolle.

– Liian moni keskeinen asia jätetty selvitystilaan - ohjelmasta paistaa läpi, että kauniista ajatuksista huolimatta ei ollut rohkeutta linjata tarvittavan tasoisia konkreettisia toimia, kuten turpeen käytön lopettamista, Orpo kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat