Kokoomuksen Orpo arvostelee hallituksen vauhtia koronatoimissa – "Olemmeko jo myöhässä?"

3:37
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toivoi heinäkuussa valmiuslakiin muutoksia, joilla turvapaikanhakijoiden määrää voitaisiin rajoittaa kriisitilanteessa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo patistelee hallitusta toimimaan nopeammin koronan torjumiseksi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmaisee kokoomuksen tiedotteessa huolensa koronatartuntojen kasvusta Suomessa ja muualla Euroopassa. 

– Nyt on aika toimia, kun koronan toinen aalto on jo kulman takana. Etenkin pääkaupunkiseudulla tartuntakäyrät näyttävät ylöspäin ja asiantuntijat sanovat, että päätöksiä mahdollisista rajoituksista pitäisi tehdä kaksi viikkoa etuajassa. Olemmeko jo myöhässä? Orpo kysyy tiedotteessa. 

Orpon mukaan kokoomus on tähän asti tukenut hallituksen testaa, jäljitä, eristä -strategiaa.

– Hallituksen ote strategian toimeenpanosta näyttää kirvonneen kesän aikana. Testeihin ei pääse riittävän nopeasti. Tartuntaketjuja ei saada jäljitettyä. Suositus omaehtoisesta karanteenista on epämääräinen. Ulkomailta palaavien ohjeistaminen ontuu, Orpo luettelee. 

Orpon mielestä testeihin tulisi päästä päivän varoitusajalla ja maskisuositus tulisi ottaa käyttöön heti.

– Vaadimme jo huhtikuussa, että testauskapasiteetti on nostettava maksimiin. Ei voi olla niin, että ihmiset joutuvat odottamaan testiin pääsyä useita päiviä. Esimerkiksi yksinyrittäjä ei voi odottaa testiin pääsyä päiviä, koska hän joutuu perumaan työnsä ajalta, jolloin odottaa tietoa testituloksesta. Testeihin on päästävä viimeistään seuraavana päivänä. Maskisuositus julkisissa kulkuvälineissä ja julkisilla paikoilla asioitaessa on otettava käyttöön saman tien, Orpo toteaa.

Orpo kertoo kannattavansa avoimuutta rajoitusten käyttöönoton perusteista.

– Ohjeet ja suositukset pitää päivittää ennakoivasti niin, että esimerkiksi työntekijöille ja yrityksille on selvää, missä tilanteissa rajoituksia otetaan uudestaan käyttöön. Lentoasemilla ja matkustajasatamissa ihmisiä täytyy ohjeistaa ja ohjata pitämään tarvittava karanteeni Suomeen paluun jälkeen, jotta matkoilta saadut tartunnat saadaan kuriin, Orpo painottaa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja