Kokoomus vaatii puolueita koolle keskustelemaan koronatoimenpiteistä – Mykkänen: "suomalaisten arki ei voi sotkeentua testiruuhkan takia"

1:58
Katso myös video: MTV Uutiset kertoi, että oireettomien koronatestausta lisätään jatkossa.

Mykkänen moittii hallitusta siitä, että hallitus ei kesä–heinäkuussa varautunut siihen, että koulujen alkaessa testaustarpeeseen tulee piikki. 

Kokoomus vaatii hallitusta kutsumaan koolle kaikkien eduskuntapuolueiden johdon sopimaan toimenpiteistä, joilla testaa, jäljitä, eristä -koronastrategia saadaan Suomessa sujumaan.

Asiasta kertoo STT:lle kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen. Kokoomus haluaa edustakuntapuolueiden johdon koolle erityisesti koronatestien ruuhkautumisen takia.

Mykkänen viittaa esimerkiksi siihen, että Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen sanoi sunnuntaina, että kun koronaoireinen ottaa yhteyttä, testiajan saa 2–3 vuorokauden päähän ja diagnoosin saamiseen menee suunnilleen sama aika.

Mykkänen moittii hallitusta siitä, että hallitus ei kesä–heinäkuussa varautunut siihen, että koulujen alkaessa testaustarpeeseen tulee piikki, vaikka testaaminen on nykyisen koronastrategian ytimessä.

– Asiassa ei selkeitä toimenpiteitä näy eikä eduskunta ole vielä kahteen viikkoon koolla, joten vaatimuksemme on, että puolueiden johdot on kutsuttava koolle sopimaan nopeista toimenpiteistä, joilla Suomi pärjää ja elämä sujuu mahdollisimman normaalisti, Mykkänen sanoo.

Mykkäsen mukaan sopiva päiväkapasiteetti olisi yli 20 000 tai 30 000

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi maanantaina, että testausruuhkiin on saatavilla pian helpotusta ja päivitetty testausstrategia pyritään julkaisemaan kuluvan viikon aikana.

Kiuru on esittänyt muun muassa testauskapasiteetin nostoa 10 000 testistä 20 000 testiin. Kiurun kommenteista kertoi Helsingin Sanomat.

Mykkäsen mukaan sopiva päiväkapasiteetti olisi yli 20 000 tai 30 000. Hän toteaa, että julkinen valta voisi esimerkiksi ostaa testauskapasiteettia yksityisiltä toimijoilta ja mahdollisesti ulkomailta.

Tällä hetkellä yksityiseltä puolelta saa noin 200 euron hintaan ajan testiin ja testituloksen huomattavasti julkista puolta nopeammin.

Mykkäsen mukaan pitää pohtia myös sitä, voisivatko terveysalan ammattilaiset tehdä testausta nykyistä sujuvammin siellä, missä testattavat ovat, esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa.

Hänen mielestään myös rajalla tarvittaisiin luotettavia mutta nopeampia keinoja ja pitäisi pohtia esimerkiksi koronakoirien käyttöä.

"Selkeitä toimenpiteitä ei ole tehty, vaan testausruuhka pahentunut"

Mykkänen lisää, että siitä on puolitoista viikkoa, kun sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoi koronavirustartuntojen määrää kuvaavan R0-luvun nousseen yli yhden. Tämä tarkoittaa epidemian kiihtymistä.

– Sen jälkeen testausruuhka on vain pahentunut eikä johdonmukaisia, selkeitä toimenpiteitä ole tehty.

Mykkäsen mielestä kaikilla puolueilla pitäisi olla nyt asiasta selkeä tilannekuva. Hänen mukaansa muutoksista lainsäädäntöön ja lisäbudjettiin tähtäävistä teoista voitaisiin sopia heti, jotta ne saataisiin vietyä maaliin eduskunnan aloittaessa istuntokautensa.

– Edellytämme, että asia otetaan vakavasti ja toimitaan ripeästi. Suomalaisten arki ei voi sotkeentua testiruuhkan takia niin pahasti kuin nyt. Tämä ei saa olla rahasta tai lainsäädännöstä kiinni, Mykkänen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja