Kokoomuksen ehdotus sunnuntailisien poistosta nostatti palautevyöryn: "Täysin käsittämätöntä"

Kokoomuksen eduskuntaryhmän ehdotus sunnuntain tuplapalkan poistamisesta kirvoitti tuoreeltaan vastustusta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ilmoitti blogissaan, ettei puolue suostu siihen, että sunnuntain palkkalisät poistetaan laista. Soini vetosi muun muassa siihen, ettei asiasta ole mainintaa hallitusohjelmassa. Hän ihmettelee myös ehdotuksen ajoitusta pian kilpailukykysopimuksen syntymisen jälkeen.

– Kiky toteutetaan sellaisenaan. Niin on sovittu ja siinä pysytään, Soini kirjoitti.

Kokoomuksen ehdotus sunnuntailisän poistamisesta sisältyy puolueen työ- ja yrittäjyyspakettiin, joka julkistettiin torstaina Porin SuomiAreenassa.

Ehdotuksen mukaan sunnuntaityön korvaus voitaisiin sopia vapaasti työehtosopimuksissa tai työpaikoilla. Kokoomuksen eduskuntaryhmän mukaan muutos mahdollistaisi uusia työtilaisuuksia esimerkiksi ravintola-alalla.

– Koko Suomen houkuttelevuus matkailumaana kohenisi, kun nälkäisten turistien olisi helpompi löytää sunnuntaina auki oleva ravintola, perustelee kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen

Rinne: Täysin käsittämätöntä 

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ryöpytti kokoomuksen ehdotusta illalla Facebookissa julkaisemassaan kannanotossa.

– On täysin käsittämätöntä, että kokoomus jatkaa esityksillään palkansaajan aseman heikentämistä. Sunnuntaikorvausten poistaminen laista voisi merkitä jopa 10 prosenttiyksikön palkanleikkauksia keskimääräisiin ansioihin joillakin aloilla, hän kirjoittaa.

Rinteen mukaan SDP seisoo "seisoo palkansaajien rinnalla täydellä voimalla", jos hallitus etenee kokoomuksen ehdotuksen mukaisesti. Hän muistutti viimesyksyisistä palkansaajien mielenosoituksista Helsingissä, joihin kerääntyi 30 000 ihmistä.

Myös SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen tyrmää ehdotuksen. Hän huomauttaa, että sunnuntailisien poisto olisi merkittävä palkanalennus palvelualoilla työskenteleville palkansaajille, joista suuri osa on naisia.

– Lapset ovat viikonloppuna koulusta vapaalla ja mieluiten äidit ja isätkin olisivat viettämässä aikaa perheidensä kanssa. Perheenäidit ja -isät uhraavat viikonloppunsa, koska tarvitsevat pienen peruspalkkansa päälle pyhälisät.

Taavitsainen ihmettelee kokoomuksen tarvetta ajaa palkanalennuksia, vaikka pakkolait saatiin haudattua kilpailukykysopimuksen syntymisen myötä.

– Muste ei ole edes ehtinyt kunnolla kuivua kilpailukykysopimuksesta, kun kokoomus on jo esittämässä uusia palkanleikkauksia.

Taavitsainen sanoo toivovansa, ettei esitys sunnuntailisien poistamisesta muodostu koko hallituksen kannaksi.  

SAK:n puheenjohtaja kokoomuksen ehdotuksesta:"Ansioiden lasku ei kuulosta hyvältä" 5:00

Lue myös:

    Uusimmat