Kokoomusta syytetään pyrkimyksestä kajota sunnuntailisiin: Näin Petteri Orpo vastaa

Analyysi kokoomuksen puoluekokouksen annista 5:24
Katso MTV:n analyysi kokoomuksen puoluekokouksen annista.

Hallituspuolue perussuomalaisten sisäministeri Mari Rantanen kehottaa kokoomusta pitämään näpit irti sunnuntailisistä. Rantanen välitti pääministeripuolueelle tiukat terveiset perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksesta Savonlinnasta viestipalvelu X:ssä.

–  Hallitusohjelmassa ei ole sovittu sunnuntailisien muuttamisesta paikallisen sopimisen yhteydessä, emmekä tule edistämään sellaista, Rantanen viestittää.

Perussuomalaiset reagoi kokoomuksen puoluekokouksen hyväksymään puoluehallituksen kantaan aloitteesta, joka vaatii edistämään sunnuntailisän lakisääteisyyden poistamista.

Kokoomuksen opiskelijaliitto Tuhatkunnan tekemää aloitetta puoluekokous ei hyväksynyt, vaan puoluehallituksen kannan siihen sellaisenaan.

Puoluehallituksen kannan mukaan esimerkiksi sunnuntaikorotusta ja sen lähtökohtaista määrää koskevan lainsäännöksen tarpeellisuutta voi olla perusteltua jatkossa harkita.

Puoluehallitus pitää aloitteessa esitetyn mukaisesti tavoiteltavana sitä, että työhön sovellettavista ehdoista sovitaan mahdollisimman pitkälti työpaikoilla, toimiala- tai yrityskohtaisten työehtosopimusten puitteissa.

"Merkittävä elementti"

Puoluehallitus perustelee asiaa sillä, että hallituksen ohjelman mukaisesti jatkossa toisin sopiminen esimerkiksi sunnuntaikorvauksista olisi mahdollista toimialakohtaisten työehtosopimusten lisäksi myös yrityskohtaisella työehtosopimuksella.

Puoluehallitus kiinnittää kuitenkin huomiota siihen, että monilla etenkin julkisilla aloilla sunnuntaikorvaus on kokonaispalkkauksen kannalta hyvin merkittävä elementti, eikä asetelma esimerkiksi poliisien ja toisaalta ravintola-alan työntekijöiden kohdalla ole suoraan rinnastettavissa.

Muun muassa SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi otti kantaa jo lauantaina asiaan. Hänen mukaansa sunnuntailisien lakisääteisyyden poistaminen tarkoittaisi väistämättä palkan lisien heikentymistä tai jopa poistumista, käytännössä siis palkkojen alentamista.

"Kannatamme alakohtaisia joustoja"

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Petteri Orpo painottaa, että puoluekokous ei hyväksynyt aloitetta eikä kokoomus ole ajamassa sunnuntailisien poistamista. Hän sanoi kokoomuksen kannattavan paikallista sopimista ja mahdollisimman laajoja alakohtaisia joustoja.

–  Tämä on tyypillinen demarien olkiukko, joka on pistetty kentälle ja sitten sitä aletaan torjua, Orpo luonnehti puoluekokouksen päätteeksi järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Puoluehallituksen vastaus on Orposta tasapainoinen ja se on todettu puoluekokouksessa riittäväksi selitykseksi.

Lue myös:

    Uusimmat