Kokoomuksen Alexander Stubb varoittaa: Venäjän trollit saattavat pyrkiä vaikuttamaan presidentinvaaleihin

Stubb: Toivon, ettei vaalikamppailusta tulisi likaista – varoittaa hybridivaikuttamisesta 2:02
Katso haastattelu: Näin Alexander Stubb varoittaa äänestäjiä hybridivaikuttamisesta.

Kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb kehottaa suomalaisia varautumaan myös valheellisiin vaikutusyrityksiin presidentinvaaleissa. Sosiaalisen median trolleja ja muita valeviestejä voi Stubbin mukaan tulla sekä kotimaasta tai vaikkapa Venäjältä.

Asia nousi esiin Stubbin mediatilaisuudessa Kokoomuksen puoluepäivillä Helsingissä. Vastatessaan presidenttikampanjoiden mahdollista likaisuutta koskevaan kysymykseen Stubb nosti esiin some-trollit ja muuta valeviestit. 

– Nythän meillä on tuhansia ja tuhansia trolleja, jotka pyrkivät vaikuttamaan sekä ulkoa että sisältä tähän kampanjaan. Eli niissä joko ei ole oikeita henkilöitä takana tai ne eivät ole sen ihmisen tai ehdokkaan välittämiä viestejä, kuvaili Stubb.

– Tässä pitää varmaan itse kunkin olla valppaana. Hybridivaikuttamista tullaan näkemään, hän varoitti.

Venäjä saattaa pyrkiä vaikuttamaan

Stubbin mukaan on mahdollista, että presidentinvaaleihin pyritään vaikuttamaan myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Varsinkin Venäjä on jo aiemmin ollut kärkäs puuttumaan länsimaiden vaaleihin.

– Kyllä minä uskon, että ulkomailtakin pyritään vaikuttamaan. Nyt kun olemme NATOn jäseniä, niin me tiedämme, että Venäjällä on ollut aika vahva kapasiteetti vaikuttaa erilaisiin vaaleihin ympäri maailmaan omien viestikanaviensa kautta, niin tullaan sitäkin näkemään, arvioi Stubb.

Stubb kuitenkin uskoo suomalaisten harkintakykyyn.

– Kunhan kaikki vain näkevät, että tuo ei ole oikea ihminen tai tuo on trolli ja yrittää vaikuttaa, niin silloin meillä menee hyvin, totesi Stubb.

Stubb toivoo puhdasta kampanjaa

Muun muassa perussuomalaisten Jussi Halla-aho on povannut presidenttipelin saavan likaisia piirteitä. Stubb toivoo avointa ja reilua kampanjaa.

– Minä kannatan puhdasta kampanjaa ja reilua ja avointa kampanjaa. Meidän ei kannata amerikkalaistua tässäkään asiassa, koska se jakaa yhteiskuntaa kahtia, perusteli Stubb.

Stubb nimitetään virallisesti kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi ylimääräisessä puoluekokouksessa lokakuun lopussa.

Antti Häkkänen ja Alexander Stubb sovussa Kokoomuksen puoluepäivillä 0:25
Katso myös: Stubbilta ja Häkkäseltä näyttävä yhteisesiintyminen kokoomusta ravistelleen ehdokaspelin jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat