Kokoista roihahti ilmiriita Kouvolassa – pelastuslaitos selittää antamaansa poikkeuslupaa: "Ohjeistus saapui myöhään"

Kouvolassa ilmiriita kokonpoltosta: sytytettiin kokko"poikkeusluvalla" 0:24
Kokkolan juhannuskokko nousi uutisiin, koska sitä poltettiin metsäpalovaroituksesta huolimatta.

Kymenlaakson pelastuslaitoksen mukaan juhannuskokko paloi Kouvolassa, koska sisäministeriön päivitetty ohje saapui heille liian myöhään.

Juhannuksena läpi Suomen puhuttiin Kouvolassa Käyrälammen juhannuskokosta, joka roihusi keskellä vesistöä metsäpalovaroituksesta piittaamatta. Uudesta pelastuslaista huolimatta tuli roihusi kokossa paikallisen pelastuslaitoksen siunauksella.

Lupa annettiin lauttakokolle

Kymenlaakson pelastuslaitokselta kerrotaan, että se oli antanut juhannuskokolle polttoluvan.

Päätös perustui sisäministeriön huhtikuiseen muistioon ja sen ohjeeseen avotulen sytyttämisestä. Tuossa ohjeessa oli nostettu avotulen kriteereiksi se, että tuli voi päästä irti maapohjan kautta tai kipinöin. Siinä myös todettiin, että pelastuslaitos arvioi, vastaako tuli muuten lain vaatimuksia.

Käyrälammen kokon ehtoina oli, että se on rakennettu vähintään sadan metrin päässä rannasta kelluvalle lautalle, joka sisältää vain puhdasta puuta. Kokon poltto olisi peruttu kovalla puuskatuulella, ja järjestäjä vastasi sen sammuttamisesta ja siirtämisestä.

Pelastuslaitos oli käynyt paikan päällä toteamassa, että lupaehdot täyttyivät.

Ohje tuli myöhään

Pelastuslaitoksen mukaan sisäministeriö lähetti 20. kesäkuuta yhden jälkeen pelastuslaitoksen sähköpostiin kirjeen, jossa otettiin pois muistiossa mainittu pelastusviranomaisten paloriskin arviointi.

– Koska sisäministeriön kirje saapui virkasähköpostiin verrattain myöhään (juhannusaatonaattona, iltapäivällä), sitä ei ehditty käsitellä Kymenlaakson pelastuslaitoksella, pelastuslaitokselta kerrotaan.

Lue myös:

    Uusimmat