70-vuotinen juhannuksen kokkoperinne katkeaa Helsingissä: Seurasaaren poikkeuslupa peruttiin – "On tärkeää, että toiminta on yhdenmukaista koko maassa"

11:08
Katso videolta Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakalan kommentit liittyen Seurasaaren poikkeusluvan peruuntumiseen.

Ilmatieteenlaitos on antanut metsäpalovaroituksia ympäri maata erityisesti Keski- ja Etelä-Suomeen. Useilla paikkakunnilla perinteisten juhannuskokkojen polttaminen voi siis jäädä väliin. Näin on myös Helsingin Seurasaaressa, jossa juhannuskokolla on pitkä 70-vuotinen historia.

Helsingin pelastuslaitos joutui perumaan antamansa poikkeusluvan Seurasaaren perinteisen juhannuskokon polttamiseen. MTV Uutiset Live tavoitti Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö, Taisto Hakalan, kommentoimaan asiaa.

– Perumisen taustalla on tarkennettu pelastuslaki. Tulkintaan vaikutti muun muassa viime kesän vaikea helleaalto, joka aiheutti pelastustoimille haasteita, Hakala kommentoi.

Helsingissä poikkeuslupa oli annettu ainoastaan Seurasaareen. Kokon sytyttäminen on tehty aina ammattimaisesti meren päällä ja sitä valvottiin alusta loppuun.

Hakalan mukaan on tärkeää, että koko maassa toimitaan yhdenmukaisesti. 

– On ollut perusteltua harkita etukäteen ja ennakoiden sitä miten jatkossa tulemme varmistamaan turvallisuuden tilanteissa, joissa onnettomuuden uhka on lisääntynyt ja mikäli kriteerit muuttuvat, Hakala jatkaa.

Myös grillatessa täytyy noudattaa varovaisuutta

Hakala mainitsee, että pelastuslaitoksen tavoitteena on mahdollistaa juhliminen, kunhan se ei vaaranna turvallisuutta. Hän myös muistuttaa, että tulen sytyttäjällä on aina vastuu ja tulee vastaamaan seurauksista jos tuli leviää maastoon tai rakennuksiin.

Grillaaminen on sallittua esimerkiksi sähkö- ja kaasugrilleillä. Grillit, jotka ovat maassa tai niistä lentää kipinöitä, ovat kiellettyjä. Kipinät voivat lentää jopa kymmenien tai satojen metrien päähän grillistä.

– En suosittele, että kukaan toimii oman harkinnan mukaan, vaan seuraa metsäpalovaroituksia ja on aina varovainen avotulen kanssa, Hakala varoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja