Kokkoja ei saa polttaa tänä vuonna Uudellamaalla: Suurpalon riski on suuri – jopa joidenkin grillien käyttö on kielletty

3:38
Luvatut juhannushelteet ovat väistymässä osassa Suomea, kertoo Pekka Pouta.

Uudenmaan alueella ei näillä näkymin ole mahdollista polttaa kokkoa tänä juhannuksena.

Ilmatieteen laitos on asettanut metsäpalovaroituksen koko Uudenmaan alueelle, mikä kieltää kaiken avotulenteon aina nuotioista juhannuskokkoihin.

Sääntö on kirjattu Suomen perustuslakiin. Jos metsä- tai ruohikkopalovaroitus on annettu, laki kieltää kaiken avotulen sytyttämisen ilman poikkeuksia.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Uudenmaan metsät ovat nyt niin kuivia, että suurpalon riski on suuri. Riskiä lisäävät myös voimakas tuuli, joka kuljettaa ja levittää kipinöitä.

Kaikkia grillejäkään ei saa käyttää

Vaikka kokkoa ei tänä vuonna saa polttaa, grillaus maasta eristetyllä grillillä tai tiilistä ja kiviaineksesta valmistetulla tulisijalla on yhä sallittua.

Jos grilli kuitenkin on kevytrakenteinen ja suoraan maahan asetettava, pelastuslaki katsoo sen avotuleksi. Siten esimerkiksi kertakäyttögrillien käyttö on varoituksen aikana kielletty.

Laki painottaa, että sytyttäjä on aina itse vastuussa tulenteon turvallisuudesta. Lisäksi avotulen tekemiselle on saatava maanomistajan lupa.  

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja