Koko Suomea järkyttäneen rikosjutun käsittely jatkuu: Nainen synnytti vankeudessa useita lapsia

Hovioikeuskäsittely: Nuori nainen vuosia isän ja tyttären vankina 1:58

Suomen oloissa täysin poikkeuksellisen rikosjutun käsittely alkaa tänään Turun hovioikeudessa.

Tapaus tuli julkisuuteen viime vuoden maaliskuussa, kun Pirkanmaan käräjäoikeus antoi siitä tuomionsa. Se järkytti laajalti.

Käräjäoikeus oli tuominnut vuonna 1970 syntyneen miehen ja tämän vuonna 1993 syntyneen tyttären useiden vuosien vankeusrangaistuksiin törkeästä ihmiskaupasta.

Kaksikko piti neljä vuotta vankinaan vuonna 1991 syntynyttä tyttöä, jolla oli todettu muun muassa oppimisvaikeuksia ja ADHD. Vankeudessa nainen synnytti miehelle kolme lasta. Neljäs lapsi syntyi hänen jo vapauduttua.

Karmivan jutun käsittelyyn on Turun hovioikeudessa varattu koko loppuviikko. Ihmiskauppaa koskevat asiat käsitellään todennäköisesti suljetuin ovin. 

Syyttäjä vaatii kovempia rangaistuksia

Juttu päätyi hoviin sekä syytettyjen että kihlakunnansyyttäjä Leena Koivuniemen valitettua tuomioista. Syyttäjän mielestä rangaistukset olivat liian lievät.

Mies tuomittiin 3 vuoden ja 10 kuukauden vankeusrangaistukseen törkeästä ihmiskaupasta, rekisterimerkintärikoksesta, lapsikaappauksesta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Nainen sai 2 vuoden ja 8 kuukauden tuomion osittain nuorena henkilönä tehdystä törkeästä ihmiskaupasta, kahdesta törkeästä petoksesta ja rekisterimerkintärikoksesta.

Maksimirangaistus törkeästä ihmiskaupasta olisi kymmenen vuotta, joten käräjäoikeus antoi tuomiot asteikon lievemmästä päästä.

– Vuosia olisi pitänyt tulla hieman enemmän. Miehelle hain vähintään kuuden vuoden rangaistusta ja naiselle kolmea-neljää vuotta, Koivuniemi sanoi MTV Uutisille maaliskuussa.

Koivuniemen lisäksi lukuisat oikeusoppineet kritisoivat julkisuudessa käräjäoikeuden langettamia tuomioita. Yksi heistä oli Turun yliopiston rikosoikeuden professori Jussi Tapani.

Tapani arvioi nyt MTV Uutisille, ettei aiempi keskustelu vaikuta hovioikeuden ratkaisuihin. Syyttäjä ja puolustus voivat kuitenkin viitata tapauksesta virinneeseen keskusteluun niin halutessaan.

– Aktiivinen keskustelu käräjäoikeuden tuomiosta ja eri näkökohtien analysointi voivat rikastuttaa asianomaisten argumentaatiota. Ja tietysti on niin, että mitä enemmän tapauksesta on uutisoitu, sitä enemmän tuomioistuimen jäsenet ovat saattaneet asiaa seurata itsekin.

MTV Uutiset seuraa poikkeuksellista oikeudenkäyntiä tiiviisti.


Lue myös:

    Uusimmat