Vesivahingosta ja pikavipeistä alkanut velkakierre vei kodin – Juuso, 29, asui teltassa Aurajoen rannassa ja oli jo valmis antamaan periksi: "Pitäisikö vaan hypätä jokeen?"

Kodittomaksi jäänyt Juuso kertoo synkimmistä hetkistään:"Pitäisikö vaan hypätä jokeen?" 3:45
Turkulainen Juuso Manninen, 29, jäi kodittomaksi jo toisen kerran. Juuso näyttää MTV Uutisten haastattellussa, missä vietti synkimmät hetkensä taivasalla.

Turkulainen Juuso Manninen, 29, jäi kodittomaksi jo toisen kerran. Hän haluaa puhua tilanteestaan, jotta asunnottomuuden kasvun kanssa kamppaileva Turku auttaisi myös velkakierteeseen joutuneita asunnottomia. 

Juuso seisoo Aurajoen rannassa. Paikka, jonne hän viisi vuotta sitten lokakuussa pystytti 15 euron arvoisen telttansa, on nyt rehevöitynyt. Tuttu valkoinen risti tuijottaa vastarannalta.  

– Satoi ja oli jumalattoman kylmä. Ostin kopan kaljaa ja katsoin tuonne ristille, Juuso osoittaa suurta puista ristiä ja muistelee ensimmäisiä öitään kodittomana.

– Tuijotin tyhjyyteen ja mietin, onko tässä elämässä enää mitään järkeä. Pitäisikö vaan hypätä jokeen? Se oli synkkää aikaa.

Kadotettu nuoruus kostautui

Vesivahingosta ja pikavipeistä seurannut velkakierre vei miehen viisi vuotta sitten taivasalle. Häpeän takia hän ei suostunut kertomaan kellekään asunnottomuudestaan tai pyytämään apua. 

– Silloin oli hankala puhua. Ei voinut kertoa kellekään, mitä on tapahtunut tai missä on nukkunut. Elin yksin omassa maailmassani, pois tästä yhteiskunnasta. 

Ongelmat alkoivat, kun Juuso pääsi täysi-ikäisyyden kynnyksellä lastenkodista ja alkoi elää "kadotettua nuoruuttaan".

– Kotibileet jäi multa kokematta lastenkodin takia. Otin sitä aikaa takaisin. Hain pikavippejä kaikkialta, mistä niitä vaan sai.

Pian miehellä olikin jo mittavat velat, joiden lyhentäminen ei kiinnostanut nuorta työtöntä.

– Laskuja tuli ja tuli, kokoajan lisää. Lopussa en jaksanut edes avata niitä enää.    

Kun Juuson vuokra-asuntoon tuli yli 10 000 euron vesivahinko, oli velkakierre niin syvä, että hän päätyi joen rantaan telttansa kanssa. 

Turku kamppailee asunnottomuuden kanssa

Suomi on ainoa EU-maa, jossa asunnottomien määrä laskee edelleen. 

Vaikka Suomen asunnottomuus on ollut laskussa aina 1980-luvulta lähtien, kaikki kaupungit eivät kuitenkaan ole saanut asunnottomuuden kasvua kuriin.

Viime vuonna asunnottomien määrä kasvoi selkeimmin Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Järvenpäässä ja Hyvinkäällä, kun muualla Suomessa asunnottomuus pysyi lähes ennallaan vuoden 2017 lukuihin verrattuna. 

Asumisen rahoittamis- ja kehityskeskuksen tietojen mukaan yksineläviä kodittomia oli viime vuonna koko maassa 4882, joista yli puolet oli pääkaupunkiseudulla. 

Seuraavaksi eniten kodittomia oli Turussa ja Tampereella. Turussa asunnottomia oli vuonna 2018 yhteensä 475.

"Täällä ei ole tarpeeksi asuntotarjontaa"

Sirkkalan päiväkeskuksen johtaja Marika Bulasoffin mukaan Turun asunnottomuuden taustalla on muun muassa se, että kaupungissa ei ole tarpeeksi asuntoja.

– Turkuun on kova muuttoliikenne, eikä täällä ole tarpeeksi asuntotarjontaa, jotta saisimme asutettua kaikki asunnottomat. 

Tu­run kau­pun­gin omis­ta­ma kiin­teis­töyh­tiö TVT Asunnot Oy tarjoaa kaupunkilaisille kohtuuhintaisia asuntoja.

TVT:n kohteisiin tuli viime vuonna yli 12 000 hakemusta. Asukkaista vaihtuu vuosittain ainoastaan alle 20 prosenttia, joten moni hakija jää ilman asuntoa. 

Myös Juuso on ollut aiemmin TVT:n asukas. Hänen mukaansa yhtiö onkin ainut taho Turusta, josta velkakierteinen voi saada asunnon.

– TVT on sellainen yhtiö, joka ei luottotietojen perään kysele. Ne vuokraa, vaikka elämä olisi hankalassa tilanteessa. Jonot vaan on ihan kauheat. 

Juuso on kiertänyt myös yksityisiä näyttöjä. Laskujensa mukaan hän on käynyt katsastamassa yli 40 yksityistä vuokra-asuntoa.

– Ajattelin, että jos joku yksityinen olisi, joka antaisi uuden mahdollisuuden. Ei ne kuitenkaan ikinä tärppää. Aina sen saa joku, jolla on luottotiedot kunnossa.  

"Turvallisempaa nukkua ulkona kuin yömajassa"

Sosaalityöntekijän suosituksesta Juuso kävi tutustumassa Turun yömajaan. Hän ei kuitenkaan kokenut oloaan turvalliseksi siellä.

– Katsoin ovelta sitä menoa ja se on selvästi riippuvaisille tarkoitettu. Ajattelin, että turvallisempaa on nukkua ulkona.

Bulasoffin mukaan Turun ainoa tilapäistä asumispalvelua tarjoava Sillankorvan ei olekaan paras vaihtoehto päihteettömälle asukkaalle.

– Kukaan Turussa ei kuitenkaan joudu olemaan ilman kattoa pään päällä. Sen Sillankorva takaa, ja myös asiakkaan ohjauksen oikean palvelun piiriin.

Velkakierteeseen joutuneille asunnottomille Bulasoff suosittelee samanlaista lähestymistapaa kuin muillekin koditta jääneille. 

– Asumis- ja päihdepalvelujen sosiaalityöntekijät auttaa heitä yhtälailla ja Sillankorvan asumiskokeilusta on hyvä lähteä liikkeelle. 

Nuorten kasvava kodittomuus huolettaa

Bulasoffin mukaan erityisesti nuorten asunnottomuuden lisääntyminen huolettaa Turussa. Viime vuonna Turun kodittomista yli puolet oli nuoria.

Nuorten asunnottomuuden lisääntyminen on koko maan laajuinen ilmiö.

Koko Suomessa alle 25-vuotiaita kodittomia oli vuonna 2018 noin 20 prosenttia kaikista yksinasuvista kodittomista. Vuonna 2017 nuorten osuus lisääntyi 186 henkilöllä verrattuna edellisvuoteen.

– Olemme miettineet, että eikö palvelut tavoita nuoria. Ehkä ne ei sitten tavoita, Bulasoff kommentoi Turun tilannetta.

Viikko sitten jälleen kodittomaksi jäänyt Juuso kokee asunnon saamisen Turusta todella hankalaksi. Varsinkin, kun taakkana on velkakierre. 

– Turku tarvitsee enemmän asuntoja. Täältä on mahdotonta saada asuntoa, jos luottotiedot on mennyt.

Tällä kertaa Juuso ei nuku taivasalla, sillä hän pääsi eroon häpeästä ja pyysi apua äidiltään, jonka luona tällä hetkellä viettää yönsä.

Juuso hakee jatkuvasti töitä ja asuntoa. Hän on ammattikokki, mutta elämää on vaikea saada järjestykseen äitin nurkista. 

– Pieni yksiökin riittäisi. Töitä saisin varmasti, sillä kokeista on pulaa Turussa.

Lue myös:

    Uusimmat