Kokkisodan seitsemännessä jaksossa vieraina Matti Leino ja Heikki Ranta.
Kokkisota-sarjan seitsemännessä jaksossa luvassa Rantabaarin tuoksahdus. Hämmennys valtaa Kokkisodan keittiön, kun näyttelijät Matti Leino ja Heikki Ranta paljastavat raaka-aineensa. Outojen ainesten kimppuun hyökkäävät huippukokit Kape Aihinen ja Linnea Vihonen.
50 g voita 1 oksa rosmariinia ½ valkosipuli 2 viipaletta lauantaimakkaraa 2 viipaletta paahtoleipää
Lisää kuumalle pannulle voita ja ruskista makkaraviipaleet, rosmariininoksa ja leveyssuunnassa halkaistu valkosipuli. Paista kunnes ruskistuneita. Paista lopuksi myös pyöreään muotoon leikatut leipäpalat samalla pannulla.
Sekoita sinappi ja creme fraiche keskenään. Voitele leivät seoksella ja asettele makkaraviipaleet päälle.
Tai levitä kastiketta lautaselle, aseta päälle leipää, makkarat ja paahtunutta valkosipulia. Raasta annoksen päälle sitruunankuorta ja revi timjaminoksia.
Vispaa turkkilainen jogurtti ja kermavaahtovalmiste yhteen. Lisää tomusokeri ja sitruunankuori. Lusikoi hedelmäjogurttia kulhon pohjalle ja lisää päälle jogurttivaahto.
Voitele leivät sinapilla ja aseta päälle makkarat ja juustot. Paista 220-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia.
Karamellisoidut sitruunat
1 dl sokeria ½ sitruuna 1 oksa tuoretta rosmariinia 3 rkl Cointreauta 50 g voita hedelmäjogurttia valmiskermavaahtoa viimeistelyyn
Sulata sokeri kuumalla pannulla ja lisää ohueksi viipaloidut sitruunat mukaan. Lisää Cointreau, liekitä ja lisää voi. Hauduta miedolla lämmöllä. Tarjoa sitruunaviipale hedelmäjogurtin kanssa. Viimeistele valmiskermavaahdolla.
Huuhdo lupiininsiemenet ja poista kuoret. Leikkaa mandoliinilla hienoja siivuja fenkolista ja viipaloi tomaatti. Sekoita kaikki yhteen ja viimeistele vinaigrettellä
Vinaigrette
½ fenkoli ½ sitruunan mehu 1 valkosipulinkynsi 2 rkl balsamicoa 2 rkl valkoviinietikkaa 4 rkl rypsiöljyä Suolaa maun mukaan Revittyjä basilikanlehtiä
Paahda fenkolinpuolikasta kuumalla pannulla niukassa öljyssä. Sekoita muut ainekset yhteen. Mausta paahdettu fenkoli vinaigrettellä.
Kantarelli-seitanspydäri
½ sipuli 1,5 dl kantarelleja 50 g voita ½ pkt (n.100 g) seitan kebabsuikaleita Suolaa maun mukaan Mustapippuria maun mukaan Lehtipersiljaa maun mukaan 1 kananmuna
Viipaloi sipuli. Lisää pannulle sipulin lisäksi myös kantarellit, voi ja seitanvalmiste. Paista seosta miedolla lämmöllä. Mausta suolalla, pippurilla ja hienonnetulla lehtipersiljalla.
Paista kananmuna erikseen ja lisää se annoksen päälle.
Bellmannin pannu
4 etikkapunajuurta ½ sipuli 1,5 dl kantarelleja 50 g voita ½ pkt (n.100 g) seitan kebabsuikaleita Reilu loraus kermaa
Paloittele punajuuret ja sipuli. Nosta kuumalle pannulle paistumaan yhdessä kantarellien, voin ja seitanin kanssa. Anna ruskistua ja lisää loraus kermaa. Hauduta kannen alla. Mausta suolalla, pippurilla ja hienonnetulla lehtipersiljalla.
Maa-artisokkaranskalaiset ja sinappi-sitruunakastike Jauhelihapihvit, ruskea kastike ja maa-artisokkakerma Marsipaani-clafoutis
Maa-artisokkaranskalaiset
2 tuoretta maa-artisokkaa 2 rkl rypsiöljyä Suolaa maun mukaan Appenzeller-juustoa
Pese huolella ja viipaloi artisokat, hiero pintaan öljyä ja suolaa. Paista 200-asteisessa Airfryerissa kunnes rapeita TAI paahda 220 asteisessa uunissa. Tarjoa sinappi-sitruunakastikkeen kera. Raasta appenzeller-juustoa valmiiden ranskalaisten päälle.
Sekoita kananmuna, sinappi, etikka ja valkosipulinkynsi yhteen. Kaada öljyä hitaasti seoksen päälle ja odota hetki, kunnes öljy nousee pintaan. Paina sauvasekoitin astian pohjaan ja nosta teräosaa hitaasti ylöspäin kunnes seos alkaa paksuuntumaan. Mausta appenzeller-juustolla. Tarjoa maa-artisokkaranskalaisten kanssa.
Jauhelihapihvit
200 g jauhelihaa Tuoretta timjamia maun mukaan 0,5 dl korppujauhoja 1 kananmuna 2 rkl ruskeakastikejauhetta 2 rkl sinihomejuustoa Suolaa maun mukaan Mustapippuria maun mukaan Voita paistamiseen 1 tuore rosmariininoksa
Sekoita kaikki ainekset yhteen taikinaksi. Muotoile pihveiksi ja paista voissa rosmariinin kanssa kypsiksi.
Tarjoa ruskean konjakkikastikkeen ja maa-artisokkakerman kera.
Ruskea kastike
1 dl punaviiniä 2 rkl konjakkia 4 rkl ruskeakastikejauhetta 1 dl vettä 2 rkl kermaa 1 tuore rosmariininoksa Suolaa maun mukaan Mustapippuria maun mukaan
Keitä punaviiniä pannulla kasaan. Kun punaviini on redusoitunut, lisää konjakki ja liekitä kastike. Lisää veteen sekoitettu kastikejauho ja kaikki muut ainekset. Keitä kastiketta kasaan, kunnes se paksuuntuu ja maku on intensiivinen.
Maa-artisokkakerma
2-3 tuoretta maa-artisokkaa 0,1 dl kermaa
Kuutioi artisokat ja keitä noin 10 minuuttia vedessä. Siivilöi vesi pois, lisää kerma ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
Sekoita kaikki ainekset marsipaania lukuun ottamatta. Kaada seos pieneen voideltuun uunivuokaan. Murustele marsipaania päälle ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Raasta päälle vielä sitruunankuorta.