Kokkisodan viimeisessä jaksossa valmistetaan toast skagen torakoista – vieraina Paleface ja Stig

Kokkisodan uudet kokit laitettiin yllättäen tulikokeeseen! 7:36

Katso tästä Kokkisodan kauden viimeiset reseptit.

JAKSO 1: Punainen keittiö

Kokki: Tommi Tuominen

Vieras: Stig

Pikatehtävä: Street finger food

Raaka-aineet: Nektariini, pimentos de padrón (vihreät pikkupaprikat), savutofu, kaali, rieska

Tofu-corn dog & nektariinicoleslaw

Tofu-corn dog

3 dl rypsiöljyä

1 pkt savutofua

2 dl vehnäjauhoja

1 tl ruokasoodaa

1 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

1 prk creme fraichea

2 kananmunaa

1,5 dl maissijauhoja

Grillitikkuja

Suolaa maun mukaan

Laita öljy kattilaan kuumenemaan. Leikkaa tofu ohuiksi viipaleiksi ja suolaa viipaleet kunnolla. Sekoita yhdessä astiassa vehnäjauhot, ruokasooda, leivinjauhe ja ripaus suolaa keskenään. Sekoita creme fraiche ja munat toisessa astiassa, yhdistä sitten jauhoseokseen ja sekoita taikinaksi. Taikinan tulisi olla paksuhkoa; lisää vehnäjauhoja mikäli taikina vaikuttaa liian löysältä. Kierittele tofupalat ensin maissijauhoissa, asettele tikkuihin ja kieritä vielä taikinassa. Aseta tikut paistumaan kuumentuneeseen öljyyn ja paista kunnes pinta on kunnolla ruskistunut.

Nektariinicoleslaw

Pala valkokaalia

1 nektariini

1 rs (200g) pimentos del padron -paprikoita

Suolaa maun mukaan

Pippuria maun mukaan

Leikkaa kaali, nektariini ja paprikat ohuiksi suikaleiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kastike

0,2 dl oliiviöljyä

0,2 dl rypsiöljyä

1 kananmuna

1 rkl riisiviinietikkaa

Suolaa maun mukaan

Pippuria maun mukaan

Aja kaikki kastikkeen ainekset blenderillä sileäksi tai vatkaa voimakkaasti vispilällä.

Kokoaminen

Aseta rieska kuumalle, kuivalle pannulle ja kääntele kunnes rieska on kauttaaltaan lämmin. Asettele rieskan päälle ensin kaalisalaattia, sitten tofutikku ja valele kastikkeella. Viimeistele annos tuoreella lehtipersiljalla ja ruohosipulilla.

Päätehtävä

Raaka-aineet: Vegepizza, juurekset (keltajuuri, kyssäkaali), purjo, sinisimpukat, kookosmaito, inkivääri sekä Vihreästä keittiöstä vaihdossa saadut mungpavun idut

Aasialaiset sinisimpukat

Tuunattu vegepizza

Inkivääri-hunajavohveli ja jogurtti-kermavaahto

Aasialaiset sinisimpukat

¼ purjo

½ sipuli

5 cm pala tuoretta inkivääriä

2 valkosipulinkynttä

2 rkl rypsiöljyä

1 tl suolaa

1 tl sokeria

1 pkt sinisimpukoita

2 dl valkoviiniä

1 prk kookosmaitoa

Tuoreita basilikanlehtiä koristeeksi

Huuhdo ja silppua purjo. Kuutioi sipuli, kuori ja viipaloi inkivääri ja valkosipuli. Hauduta sipulia, purjoa ja inkivääriä öljyssä pannulla hetki. Lisää suola ja sokeri. Kaada pannulle myös simpukat, valkoviini ja valkosipuli. Keitä hetki kasaan, lisää sitten kookosmaito ja hauduta vielä noin 5 minuuttia kansi päällä. Siirrä simpukat liemineen lautaselle ja koristele tuoreilla basilikanlehdillä.

Tuunattu vegepizza

1 valmis vegepizza

¼ purjo

2 rkl rypsiöljyä

1 dl mungpavun ituja

Huuhdo ja viipaloi purjo noin 5 cm viipaleiksi. Paahda miedolla lämmöllä öljyssä pannulla. Kypsennä pakastepizza paketin ohjeen mukaan.

Crudité-salaatti

½ kyssäkaali

½ keltajuuri

3 rkl rypsiöljyä

1 rkl valkoviinietikkaa

Suolaa maun mukaan

Pippuria maun mukaan

Leikkaa kyssäkaali ja kuorittu keltajuuri ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla. Sekoita joukkoon öljy, etikka ja mausta suolalla ja pippurilla.

Kokoaminen

Asettele kypsän ja hieman jäähtyneen pizzan päälle paahdetut purjoviipaleet. Lisää idut ja crudité-salaatti, koristele tuoreilla basilikanlehdillä.

Inkivääri-hunajavohveli jogurtti-kermavaahdolla

50 g voita

2,5 dl kauramaitoa

1 dl sokeria

3 dl vehnäjauhoja

1 tl ruokasoodaa

1 tl leivinjauhetta

Ruskista voita pannulla. Sekoita muut taikinan ainekset vispilällä kunnes taikina tuntuu jykevältä. Lisää ruskistettu voi kun se on paahtunut tummaksi. Esilämmitä vohvelirauta kuumaksi. Lisää taikinaa raudalle ja paista kypsäksi.

Jogurtti-kermavaahto

1 dl kuohukermaa

1 dl turkkilaista jogurttia

2 rkl tomusokeria

Vatkaa kaikki ainekset vaahdoksi.

Inkivääri-hunajakastike

3 rkl hunajaa

2 rkl tuoretta inkivääriä

Kuori ja pilko inkivääri pieneksi. Keitä yhteen hunajan kanssa pienessä kattilassa ja anna levätä hetken ennen tarjoilua.

Kokoaminen

Valele jogurtti-kermavaahtoa hieman jäähtyneille vohveleille ja viimeistele inkivääri-hunajakastikkeella.

 

JAKSO 10: Vihreä keittiö

Kokki: Harri Syrjänen

Vieras: Paleface

Pikatehtävä: Street finger food

Raaka-aineet: Nektariini, pimentos del padron (vihreät pikkupaprikat), savutofu, kaali, rieska

Harrin DIY-nektariiniwrap

2 annosta

Grillattu nektariini

1 nektariini
Puolita nektariini, poista kivi ja siivuta toinen puolikas. Säästä toinen puolikas salsaan. Paahda nektariinisiivuja kuumalla pannulla kunnes pinta on ruskistunut.

Grillatut pikkupaprikat

4 kpl pimentos de padrón -paprikoita

Suolaa maun mukaan

Lämmitä pannu kuumaksi ja lisää pannulle reilusti suolaa. Paahda kokonaiset pikkupaprikat pannulla suolapedin päällä pinnalta tummiksi.

Nektariinisalsa

1 rkl punaviinietikkaa

1 rkl sokeria

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl soijakastiketta

Suolaa maun mukaan

½ nektariini kuutioituna

2 kpl hienonnettuja pimentos de padrón –paprikoita

Sekoita kastikkeen aineksen ensin yhteen. Lisää lopuksi nektariinikuutiot ja hienonnetut paprikat.

Jogurtti-kaalisalaatti

200 g valko- tai varhaiskaalia

1 dl turkkilaista jogurttia

2 rkl sokeria

1 rkl riisiviinietikkaa

2 rkl oliiviöljyä

Suolaa maun mukaan

Pippuria maun mukaan

½ pimentos de padrón –paprika

Leikkaa kaali ohuiksi siivuiksi. Sekoita turkkilainen jogurtti, sokeri, riisiviinietikka ja oliiviöljy ja mausta lopuksi suolalla ja pippurilla. Hienonna salaatin koristeeksi puolikas tuore pikkupaprika päälle koristeeksi.

Paistettu savutofu

½ pkt savutofua

3 rkl oliiviöljyä

Suolaa maun mukaan

Pippuria maun mukaan

Kuutioi tofu reiluiksi paloiksi. Kuivaa pinta talouspaperilla. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista oliiviöljyssä kuumalla pannulla kunnes pinta on saanut väriä.

Kokoaminen:

2 wrappiä

Aseta rieskat kuumalle, kuivalle pannulle ja kääntele, kunnes ovat kauttaaltaan lämpimiä. Asettele rieskojen päälle ensin kaalisalaattia, sitten nektariinisalsaa ja lopuksi tofupaloja. Viimeistele annos grillatuilla paprikoilla.

Päätehtävä

Raaka-aineet: Tuore minttu, kuivatut mopane-toukat, esikeitetyt torakat, jauhettu kurkuma, bataatti ja Punaisesta keittiöstä vaihdossa saatu lanttu

Torakka toast skagen

Merimiehen mopanepata ja trioranskikset

Kurkuma-minttu-jogurttijuoma

Torakka toast skagen

Flatbread

1 dl maitoa

1 rkl oliiviöljyä

0,5 tl suolaa

0,5 tl ruokasoodaa

2,5 dl vehnäjauhoja

Sekoita leipätaikinan ainekset keskenään ja muotoile halutun kokoisiksi pitaleiviksi. Paista 220 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes kypsiä.

Majoneesi ja täyte

1 rasia esikeitettyjä torakoita

1 kananmuna

1 dl rypsiöljyä

1 tl valkoviinietikkaa

1 tl sileää dijon-sinappia

Suolaa maun mukaan

Chili flakes

Tuoretta basilikaa

Kuori ja suomusta torakat; torakoista käytetään vain valkoinen liha.

Valmista majoneesi: Sekoita sauvasekoittimella kananmunaan rypsiöljyä kaatamalla öljyä ohuena nauhana. Kun massa paksuuntuu, lisää dijon-sinappi, valkoviinietikka ja suola.

Kokoaminen

Levitä hieman jäähtyneen leivän päälle majoneesia. Asettele päälle torakat, koristele chili flakeseillä ja tuoreilla basilikanlehdillä.

Merimiehen mopanepata

½ sipuli

1 rasia kuivattuja mopane-toukkia

2 rkl oliiviöljyä

2 tl kurkumajauhetta

1 dl valkoviiniä

1 dl vettä

1 rkl kasvisfondia

2 valkosipulinkynttä

Suolaa maun mukaan

Pippuria maun mukaan

Pilko sipuli hienoksi ja laita oliiviöljyn ja valkosipulin kanssa kuumaan kattilaan hautumaan. Lisää kurkuma, toukat ja valkoviini, keitä hetki kasaan. Lisää vesi ja kasvisfondi. Mausta suolalla ja pippurilla, anna hautua noin 10-15 minuuttia.

Trioranskikset

½ bataatti

2 perunaa

½ lanttu

0,5 l rypsiöljyä

Suolaa maun mukaan

Kuori lanttu. Pilko kuorittu lanttu ja bataatti ja perunat kuorineen ohuiksi tikuiksi. Kaada öljy kattilaan ja kuumenna 160 asteiseksi. Kaada juurestikut öljyyn ja poista kun kypsiä (n. 5-10 minuuttia). Nosta tikut reikäkauhalla pois öljystä talouspaperin päälle. Mausta suolalla.

Kurkuma-minttu-jogurttijuoma

1,5 dl turkkilaista jogurttia

2 rkl kurkumaa

1 rkl sokeria

1 rkl sitruunamehua

Reilu kourallinen tuoretta minttua

Sekoita jogurtti, kuorittu ja pilkottu kurkuma ja hienoksi pilkottu minttu blenderissä. Mausta sokerilla ja sitruunamehulla, koristele mintunlehdillä.

Lue myös:

    Uusimmat