Kokenut jousiampuja arvioi, millainen jousi Norjan hyökkääjällä on todennäköisesti ollut käytössä – yksi yksityiskohta ihmetyttää

2:02
Jousihyökkäys järkyttää Norjassa – MTV sai yhteyden Oslossa työskentelevään suomalaispappiin.

Viisi ihmistä kuoli ja kaksi ihmistä loukkaantui vakavasti Norjan Kongsbergissä keskiviikkoiltana tapahtuneessa jousihyökkäyksessä. Iskusta epäillään 37-vuotiasta miestä, joka ampui ihmisiä jousipyssyllä. Suomalainen jousiampuja arvioi kuvien perusteella iskussa käytettyä jousta. 

MTV Uutiset näytti jousiammuntaseura Artemiksessa valmentavalle Olli Riuttamäelle kuvatoimisto AOP:n kuvat nuolista, joita Norjan jousihyökkäyksestä epäilty oletettavasti käytti keskiviikkoiltana.

– Kuvien perusteella kyseessä on sulattomia hiilikuitunuolia, joita yleensä käytetään vastakaari- tai pitkäjousissa, Riuttamäki arvioi. 

Näytimme tämän kuvan jousiampuja Olli Riuttamäelle. (Lähde: AOP)

Riuttamäki ihmettelee, miksi epäilty on käyttänyt sulattomia nuolia, sillä sulat nuolen päässä auttavat vakauttamaan ja suoristamaan nuolen lentoa. Sulattomia nuolia yleensä käytetään nuolen kokoamisvaiheessa.  

–Tämä on spekulointia, mutta ehkä ampujalla on ollut tietty määrä nuolia käytössä ja osa niistä on ollut sulattomia. 

Kokenut jousiampuja?

Riuttamäki kertoo, että yleensä jousihyökkäyksissä on käytetty taljajousta tai jalkajousta, mutta kuvien nuolten perusteella ampuja on käyttänyt pitkäjousta tai vastakaarijousta. 

– Nuolet ovat liian ohkaisia taljajouseen ja liian pitkiä jalkajouseen.

Riuttamäen mukaan maailmalla tapahtuneissa jousihyökkäyksissä on käytetty yleensä jalkajousta (kuvassa) tai taljajousta. (Kuva: AOP)

Jos tekijä on käyttänyt pitkä- tai vastakaarijousta, hänen on pitänyt olla kokenut jousiampuja. 

– On selvää, että jousiampuja ei ole ensimmäistä kertaa käyttänyt jousta ja nuolia. 

Kuvassa pitkäjousi, jota kutsutaan myös nimellä Robin Hood -jousi. (Kuva: AOP)

Jousella saa pahaa jälkeä aikaan

Jousiammuntaseuralainen Riuttamäki on hyvin surullinen tapahtuneesta. Hänen mukaansa jousiammuntapiireissä huolehditaan aina ensimmäiseksi turvallisuudesta, jotta onnettomuuksia ei satu. 

– Olen vilpittömästi pahoillani tapahtuneesta. Jousipyssy ei ole mikään leikkiase, ja siihen täytyy suhtautua hyvin vakavasti. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja