Asiantuntijat huolissaan joukkoampumisen mysteeristä – käyttikö tekijä täysautomaattista asetta?

Yksi Las Vegasin joukkoampumiseen liittyvistä mysteereistä on se, miten tekijäksi epäilty Stephen Paddock pystyi ampumaan luoteja niin nopeaan tahtiin. 

Useissa yhdysvaltalaislehdissä kuten New York Timesissa ja Washington Postissa esitetään arvioita siitä, että Paddock olisi muuttanut ainakin yhden käyttämistään aseista täysautomaattiaseeksi.

Täysautomaattiaseiden myynti on Yhdysvalloissa tiukasti säännelty, mutta puoliautomaattiaseita saa helpommin. Täysautomaattiaseessa tulinopeus on on vielä puoliautomaattistakin kovempi.

Washington Postin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan on mahdollista, että Paddock olisi modifioinut puoliautomaattista asetta niin, että sen tulinopeus olisi vastannut käytännössä täysautomaattia. Tällöin hän olisi pystynyt lennättämään yleisöjoukkoa kohti luotisuihkun vain pitämällä liipaisinta pohjassa.

Asiantuntijoiden mukaan tapahtumista kuvatuilla videoilla kuultu ääni kuulostaa täysautomaattiaseen tulitukselta, mutta välillä taas puoliautomaatilta.

Yksi teoria on se, että Paddock asensi joihinkin aseistaan mekaanisen komponentin, jota kutsutaan englanniksi nimellä ”bump-stock”. Se on täysin laillinen. Laite helpottaa ampumista niin, että ase muuttuu käytännössä täysautomaattiseksi.

Teossa monta poikkeuksellista piirrettä

Jos Paccock todella teki näin, tai oli saanut täysautomaattiaseen muuta kautta, olisi kyse ensimmäisestä Yhdysvaltojen historiassa täysautomaattiaseella tehdystä joukkoampumisesta, kertoo Washinton Post.  

Las Vegasin joukkomurhassa on monta muutakin poikkeuksellista piirrettä. Yksi näistä on se, että ampuja oli sijoittunut hyvin korkealle. Paddock ampui laukauksensa hotellin 32. kerroksesta ja välimatkaa väkijoukkoon oli lähes 500 metriä, mikä tekee osumisesta hankalaa.

New York Timesin haastattelemat tutkivat arvelevat, että Paddock saattoi lisätä osumatarkkuuttaan käyttämällä kolmijalkamallista tukea, joita löytyi hänen hotellihuoneestaan.

Asiantuntija vastaa: Miksi aseenkanto-oikeus on yhdysvaltalaisille niin tärkeä? 6:00

Kaikki edellä mainittu viittaa erittäin kylmäveriseen teon suunnitteluun. Korkea sijainti oli tarkasti harkittu valinta, sillä sitä kautta Paddock sai esteettömän näkymän väkijoukkoon. Asiantuntijoiden mukaan hänet olisi myös pystytty pysäyttämään huomattavasti nopeammin, jos teko olisi suoritettu maan pinnalta.

Suuren uhrimäärän arvioidaan johtuvan juuri korkean sijainnin ja automaattiaseen käytön tappavasta yhdistelmästä.

New York Timesin haastattelemat asiantuntijat ovatkin nyt huolissaan siitä, että Paddockin teko saa matkijoita, jotka jäljittelevät hänen toimintatapojaan.

Jutun videolta voit katsoa asiantuntijan arvion siitä, miksi vapaa aseenkanto-oikeus on niin tärkeä asia yhdysvaltalaisille. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja