Norjan jousi-iskun tekijän nimi julki – suomalaistutkija kertoo, miksi Kongsbergin kaltaisia iskuja on vaikea estää

2:01
Norjan poliisin mukaan eilisiltainen jousiaseisku vaikuttaa terroriteolta

Norjan poliisi tutkii Kongsbergin keskiviikkoista jousi-iskua terroritekona. Jousella ja nuolilla varustautunut 37-vuotias tanskalaismies urmasi viisi ihmistä ja haavoitti kahta kaupungin keskustassa ennen kuin poliisi otti hänet kiinni.

Pitkään työttömänä ollut mies oli kääntynyt islamin uskoon ja poliisi arvioi hyökkääjän radikalisoituneen. Poliisi on ollut mieheen yhteydessä tämän tiimoilta viimeksi 2020.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtori Katariina Mustasilta arvioi, että terrorismiin viittaa muun muassa tekijän uskonnollinen radikalisoituminen sekä tekotapa.

– Kyseessä on ollut yksittäinen henkilö, joka ilmeisesti ei ole kohdistanut väkivaltaa tarkasti etukäteen valikoituihin henkilöihin. Erikoista tässä tapauksessa on myös tekoväline. Jousipyssy on melko harvinainen ase, enkä ole kuullut sellaisen käytöstä aiemmissa iskuissa. 

Niin sanottujen ”yksinäisten susien” tekemät terrori-iskut ovat olleet viime vuosina entistä yleisempiä Euroopassa. Yksittäisen tekijän tekemissä iskuissa uhriluvut ovat yleensä pienempiä kuin monimutkaisemmissa terroristiverkostojen toteuttamissa iskuissa. Niiden ennaltaehkäisy on kuitenkin viranomaisille vaikeampaa.

Poliisi vahvisti iltapäivällä, että hyökkääjän nimi on Espen Andersen Bråthen. Hän oli poliisin vanha tuttu, joka tuomittiin viime vuonna kuuden kuukauden lähestymiskieltoon vanhempiaan kohtaan sen jälkeen, kun tämä oli uhannut tappaa isänsä. Miehellä oli tuolloin ollut mukanaan myös revolveri.

Viitteitä radikalisoitumisesta oli siis ollut etukäteen. Katariina Mustasilta muistuttaa kuitenkin, että suunnitelma iskun toteuttamisesta on yleensä vain tekijän omassa päässä, eikä siitä ole välttämättä olemassa muita merkkejä.

– Iskun estämisessä voidaan epäonnistua, koska siitä ei yksinkertaisesti ole aineistoa tai tietoa olemassa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja