Kokaiinin käyttö lisääntynyt runsaasti – näin keskiluokkaiset ihmiset tukevat järjestäytynyttä rikollisuutta

Kokaiinin käyttö lisääntynyt runsaasti - keskiluokkaiset ihmiset tukevat järjestäytynyttä rikollisuutta 13:58
Mistä keskiluokkaiset ihmiset ostavat huumeensa ja ymmärtävätkö he, että kokaiinia käyttäessään he tukevat järjestäytynyttä rikollisuutta? Katso Murharyhmän koko keskustelu videolta.

Kokaiinin käyttö on lisääntynyt Suomessa merkittävästi viime vuosien aikana. Se on erityisesti keski- ja ylemmän luokan käyttämä huumausaine. 

Kokaiinin hinta on laskenut, mutta se on silti merkittävästi kalliimpaa kuin muut huumeet. Hinta vaikuttaa myös siihen, ketkä ainetta käyttävät.

– Kokaiini on erityisesti tunnettu bilehuumeena. Siitä on tullut trendi, että kun bailataan, käytetään muutakin kuin alkoholia. Kokaiini on ennen kaikkea sosiaalinen aine ja se nähdään jotenkin trendikkäänä, rikosylikonstaapeli (evp.) Kenneth Eriksson sanoo Rikospaikan Murharyhmässä.

Jätevesitutkimusten mukaan kokaiinin käyttö on keskittynyt erityisesti pääkaupunkiseudulle, mutta aine on yleistynyt myös muissa Suomen suurimmissa kaupungeissa.

– Tilastojen valossa sitä käyttävät tällä hetkellä eniten ne, joilla on siihen varaa. Eli varakkaampi keskiluokka, tavalliset ihmiset, jotka käyvät töissä. Alkoholin sijasta viikonloppuisin he käyttävät lähinnä kokaiinia, rikosylikomisario (evp.) Thomas Elfgren luonnehtii.

Käytöllä voi olla vakavia seurauksia

Samalla kun työssäkäyvät ihmiset juhliessaan käyttävät kokaiinia, he myös rahoittavat huumekaupan kautta järjestäytynyttä rikollisuutta. Välttämättä käyttäjät eivät itse tätä asiaa juuri ajattele.

– Huumeet ovat meillä kiellettyjä, joten se johtaa siihen, että ne ovat järjestäytyneiden rikollisryhmittymien tuottamaa tavaraa. Sitä kautta tavalliset bilekäyttäjät rahoittavat näiden rikollisryhmien toimintaa, Elfgren sanoo.

– Aikalailla erilaisia vaikutuksia tulee ihmiselle siitä, käyttääkö hän alkoholia tai vaikka kokaiinia. Jos kokaiinin käyttö tulee ilmi, tulee merkintä poliisirekisteriin ja se voi vaikuttaa esimerkiksi opiskelu- tai työpaikan saantiin tai työmahdollisuuksiin, asianajaja Riitta Leppiniemi huomauttaa.

Mistä keskiluokkaiset ihmiset ostavat huumeensa? Mitä yhteiskunnassa voidaan tehdä tilanteen parantamiseksi, jotta kokaiinin ja muiden huumeiden käyttö saadaan vähenemään? Millaista päihdekeskustelua Suomessa tarvittaisiin? Katso Murharyhmän koko keskustelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat