Kokaiini liikkuu Lapin hiihtokeskuksissa ja työllistää poliisia – "Jotkut paikalliset ja kausityöntekijätkin myyvät sitä"

Kokaiinin käyttövälineitä ostetaan yhteiskunnan kaikissa luokissa 3:46
Katso MTV Uutiset Liven syyskuinen juttu: Kokaiinin käyttövälineitä ostetaan yhteiskunnan kaikissa luokissa

Kun poliisi törmää Lapin laskettelukeskuksissa huumeisiin, on kyse yleensä kokaiinista. Poliisin mukaan kokaiinin käytön runsastumista selittää aiempaa halvempi hinta.

Jos kokaiinia pidettiin ennen kalliina luksushuumeena, on tilanne tänä päivänä toinen. Lapin poliisilaitoksen rikoskomisario Tuomo Seikkulan mukaan kokaiinia käytetään erityisesti laskettelukeskuksissa.

– Toki muitakin huumeita, kuten kannabista on, ja katuvalvonnassa amfetamiinia. Kokaiini on kuitenkin Lapin laskettelukeskuksien erityispiirre, siellä siihen törmää useammin kuin muualla Lapissa, Seikkula kertoo MTV Uutisille.

MTV Rovaniemen yössä:"Tavalliset"teinit myyvät huumeita, velkoja peritään rajuin keinoin 5:21
"Näkyy, että yhä nuoremmat ovat sekaisin" – videoreportaasissa rovaniemeläiset nuoret, rikoskomisario ja entinen huumeiden myyjä kertovat huumekaupasta. Videoreportaasi on keväältä 2022. 

"Ei enää luksustuote"

Seikkulan mukaan kokaiinia käytetään nimenomaan bilehuumeena.

– Siihen juhlimiseen se yhdistyy. Sitä voi tulla vastaan katuvalvonnassa, ravintolassa tai niin, että jossain mökillä on poliisitehtävä, jossa on enemmän ihmisiä juhlimassa.

Rikoskomisarion mukaan kokaiinin saatavuus on parantunut, sitä tulee enemmän Eurooppaan mikä vaikuttaa myös hintaan.

– Hinta on laskenut niin paljon, ettei se enää ole luksustuote, statussymboli. Se liitetään bling bling - ja jetset-elämään, ja näistä syistä se voi myös lisätä aineen kiehtovuutta.

Osa käyttäjistä tuo huumeet mukanaan, osa hankkii sitä matkan varrelta ja jotkut ostavat paikan päältä.

– Osa myyjistä tekee reissuja keskuksiin kokaiinia myydäkseen. Samoin jotkut paikalliset ja kausityöntekijätkin myyvät sitä.  

Koska käyttö tapahtuu laskettelukeskuksissa, on sen valvominen myös vaikeampaa resurssien takia.  

Kuka tahansa voi olla kokaiinin käyttäjä

Ketkä kokaiinia laskettelukeskuksissa sitten käyttävät?

– Jos lähdetään laskettelukeskukseen urheilemaan ja nauttimaan luonnosta, niin sellaisessa ne eivät ole läsnä. Mutta jos tärkeintä on juhliminen ravintolassa tai mökillä isommalla porukalla, niin sellaiseen ne liittyvät.

Seikkulan mukaan kokaiinin käyttäjä ei ole ”tyypillinen” poliisin asiakas.

– Tyypillinen kokaiinin käyttäjä ei ole syrjäytynyt, pitkäaikainen huumeiden käyttäjä. Enemmänkin se on kausittaista bilekäyttöä. Siinä mielessä sitä voi käyttää kuka tahansa juhliva tavan kansalainen.  

Seikkula ei halua kommentoida sitä, käytetäänkö jossain laskettelukeskuksessa kokaiinia muita paikkoja enemmän.

– Siellä missä juhlimista on enemmän, niin siellä kokaiini on läsnä.

Lue myös:

    Uusimmat