Mainos

Koizumille ylivoimainen voitto

Japanin istuva pääministeri on voittanut selvästi parlamenttivaalit.

Japanin pääministeri Junichiro Koizumi ja hänen LDP-puolueensa ovat saamassa ylivoimaisen voiton tämänpäiväisissä parlamentin alahuoneen vaaleissa.

LDP-puolue saa 480-jäseniseen parlamenttiin 296 paikkaa, kertoo uutistoimisto Kyodo. Oppositiossa oleva demokraattipuolue DJP ei menestynyt. Puolue sai 113 paikkaa.

Nykyisessä parlamentissa LDP:llä on 249 paikkaa ja sen koalitiokumppanilla Uusi Komeito -puolueella 34 paikkaa. Demokraattipuolueella on parlamentissa 175 paikkaa.

- Me kysyimme kansan mielipidettä siitä, pitäisikö Koizumin ehdottamia rakenteellisia uudistuksia, joita symboloi kolmen postipalvelun yksityistäminen, jatkaa vai ei. Luulenpa, että saimme kansalta tässä vaiheessa melko laajan tuen, hykerteli LDP:n johtoon kuuluva Shinzo Abe tänään.

Vaalit kiinnostivat myös äänestäjiä. Äänestysprosentin arveltiin nousevan liki 56:een, kun se vuonna 2003 jäi alle 52:n.

Koizumi lopettaa vuoden kuluttua

Koizuimin voitto miellyttää Yhdysvaltoja, sillä hän on tukenut amerikkalaisten ulkopolitiikkaa ja Irakin sotaa. Myös sijoittajat lienevät tyytyväisiä, sillä Japanin talousuudistusten on toivottu jatkuvan.

Sen sijaan naapurimaissa Kiinassa ja Etelä-Koreassa ei hurrata, sillä suhteet kumpaiseenkin ovat kylmenneet merkittävästi sen jälkeen kun Koizumi nousi valtaan vuonna 2001. Syynä on ollut japanilaisen nationalismin nousu ja tiukka alueellinen kilpailu.

Koizumi itse vakuutti tänään, ettei vaalivoitto vaikuta hänen suunnitelmiinsa lopettaa pääministerinä ja LDP:n johtajana vuoden kuluttua syyskuussa.

- Sen jälkeen ei ole mitään, vakuutti Koizumi illalla televisiossa, kun häneltä kysyttiin aikooko hän jatkaa kauttaan puoluejohtajana ja niin muodoin myös pääministerinä syyskuun jälkeen.

Koizumi julisti ennenaikaiset vaalit, kun parlamentin ylähuone oli torjunut hänen suunnitelmansa Japanin postilaitoksen yksityistämisestä. Myös muutamat LDP:n jäsenet vastustivat avoimesti yksityistämistä.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.