Koirillakin on nyt "flunssakausi" – tässä tapauksessa vie lemmikki eläinlääkäriin: "Olen törmännyt tapauksiin, joissa..."

Koiralla borrelioosi? Ota tämä huomioon oireiden alkamisesta 1:13
KATSO MYÖS: Jos pohdit, onko koirallasi borrelioosi, ota eräs asia huomioon oireiden alkamisesta.

Kennelyskä leviää vuosittain esimerkiksi koirapuistoissa, koiratapahtumissa sekä muissa paikoissa, joissa on useita koiria samaan aikaan. Milloin oireileva koira tulee viedä eläinlääkäriin?

Koronavirus ja influenssa ovat tänäkin syksynä ihmisten riesa, mutta eläinlääkäriasemien verkosto Evidensia muistuttaa tiedotteessaan, että myös koirien "flunssakausi" on käynnissä. 

Eläinlääketieteen tohtori, virologian dosentti Sophie Escutenaire Omaeläinklinikka Eirasta arvioi, että tavallisimmin paikalliset kennelyskäepidemiat ajoittuvat alkusyksyyn ja talveen, mutta vielä keväälläkin voi tulla piikki tartunnoissa. Kennelyskä leviää paikoissa, joissa on paljon koiria samaan aikaan.

Escutenaire on huomannut, että esimerkiksi Helsingissä Eirassa bakteeriperäiset hengitystieinfektiot leviävät nyt nopeasti.

Mikä on kennelyskä?

Kennelyskä on oikeastaan yleisnimitys kaikille koirien tarttuville hengitystiesairauksille. Tautia aiheuttavat useat eri bakteerit ja virukset: Vetcaren mukaan yleisimpiä ovat koiran parainfluenssavirus 2 sekä koiran adenovirus.

Kennelyskä tarttuu koirasta toiseen suorassa kontaktissa sairastuneen lemmikin eritteiden sekä ympäristöstä aerosolien välityksellä. Tartunta voi levitä lisäksi vaikkapa sairastuneen koiran eritteiden tahraamien esineiden ja ihmisten vaatteiden välityksellä. Itämisaika vaihtelee 1–14 päivän välillä

Tavallisimpia oireita ovat yskä ja kakominen. Voimakas yskä voi saada koiran oksentamaan, ja yskä voi pahentua rasituksen yhteydessä. Koira voi kakoa limaa tai vaahtoa, tai sen sieraimet voivat vuotaa.

Viruksen aiheuttamat oireet katoavat 1–2 viikossa. Koira tulee kuitenkin pitää levossa niin kauan kuin se oireilee. Jos koiralla on lisäksi kuumetta, se on väsynyt tai ruokahaluton tai sen lievät oireet pitkittyvät, vie koira eläinlääkäriin. Jälkitaudit vaativat usein antibioottihoitoa.

Eristä sairastunut koira muista koirista kahdeksi viikoksi. Kennelyskä tarttuu silloinkin, kun oireet ovat jo loppuneet. Perusterve koira parantuu usein kotihoidolla.

Lähteet: Evidensia, Vetcare

Escutenaire muistuttaa koiranomistajia siitä, että hengitystieoireita ei kannata jättää huomioimatta. Vaikka lievistä oireista ei ole syytä huolestua, oireiden jatkuessa pitkään koira olisi hyvä viedä eläinlääkärin tarkistettavaksi. Vakavien oireiden ilmetessä eläinlääkäriin on lähdettävä oitis.

– Olen törmännyt tapauksiin, joissa koiralla on kennelyskä, joka on edennyt jo keuhkokuumeeksi asti. Kennelyskän vähäisten oireiden takia ei tietenkään tarvitse heti lähteä eläinlääkäriin, mutta tilannetta kannattaa seurata herkästi. Varsinkin, jos koiralla on todettuna myös jokin muu sairaus, Escutenaire kertoo tiedotteessa.

Pahimmillaan pysyviä vaurioita aiheuttava keuhkokuume on eräs kennelyskän jälkitaudeista. Erityisesti vakavien jälkitautien vuoksi ainakin paljon koirapuistossa tai -tapahtumissa käyvä koira kannattaa suojata kennelyskää vastaan rokotuksella. Kennelyskää aiheuttavat monet eri virukset ja bakteerit, joten täyttä suojaa rokotus ei anna. Se kuitenkin usein lieventää taudin oireita.

Kuten sairastavien ihmistenkin, oireilevan koiran tulisi välttää raskasta liikuntaa ja rasitusta.

Milloin koirapuistoon?

Vaikka kennelyskä leviää esimerkiksi koirapuistoissa, ei Escutenairen mukaan puistossa käyntiä tai muita tapahtumia tarvitse muodon vuoksi vältellä, jos oma koira on terve. Eläinlääkärin mukaan terve, tartunnan saanut koira ei aina saa edes oireita. Tilanne on eri, jos koira kuuluu riskiryhmään.

– Jos koira on vielä nuori pentu, hyvin vanha, sillä on jostain syystä alentunut immuniteetti tai esimerkiksi sydänvika, koirapuistoja ja koirakontakteja kannattaa välttää kennelyskäepidemian aikana, Escutenaire sanoo.

Jos omalla koiralla on kennelyskän oireita, muiden koirien tapaamista on hyvä välttää kahden viikon ajan.

Katso myös: Saako koiraa lohduttaa jännittävissä tilanteissa?

Saako koiraa lohduttaa jännittävässä tilanteessa? Näin vastaa asiantuntija 1:08
Lehtipuhallin tai lumiaura tulee luultavasti kaupunkikoiraa vastaan ennemmin tai myöhemmin. Koira saattaa hätääntyä hihnassa tai pyrkiä konetta karkuun. Koiraa saa pelottavassa tilanteessa myös lohduttaa, kertoo, ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja Marjaana Lohivirta.

Lähde: Evidensia, Vetcare

Lue myös:

    Uusimmat