Koiria koulutetaan tunnistamaan syöpä

Koirat syövän metsästykseen 1:53

Suomessa on aloitettu hajuerottelukoirien kouluttaminen syövän tunnistamiseen. Uusi monitieteellinen tutkimus alkoi tämän vuoden alussa.

Alkuvaiheessa Helsingin yliopisto, HUS:n syöpäklinikka ja Suomen Hajuerotteluyhdistys selvittävät, pystyvätkö erikoiskoulutetut hajuerottulukoirat löytämään luotettavasti syövän hajun näytteistä.

Myöhemmin tutkimusta laajennetaan  Itä-Suomen ja Tampereen yliopistoon. Tavoitteena on muun muassa selvittää se, mikä ainesosa syövän hajun aiheuttaa.

Hajuerottelijat koolla Mäntsälässä 

Kaksitoista hajukoiraa kokoontui tänä viikonloppuna Mäntsälään ensimmäiseen harjoitukseen monivuotista syöpätutkimusta varten.

Osa koirista on jo ammattilaisia muun muassa homeen etsimisessä. Nyt on tarkoitus valjastaa hajuaisti uuteen tehtävään.

– Samalla menetelmällä millä me ollaan opetettu homehajukin, niin nyt opetetaan uusi haju, mikä koiran pitää ilmaista. Uusi haju on se syöpä, kertoo homekoira Enskan emäntä Marjo Jakobsson.

Alussa Helsingin eläinsairaala toimittaa syöpänäytteitä omista potilaistaan. Tämän jälkeen koirat saavat harjoitteluunsa ihmisnäytteitä Husin syöpäklinikalta.

Tutkittava sairaus on aluksi rintasyöpä, myöhemmin on tarkoitus opettaa koiraa haistamaan kilpirauhasen vajaatoiminta ja borrelioosi.

Koira haistaa jo varhaisvaiheen sairauden 

Kansainvälisissäkin tutkimuksissa on ilmennyt, että koiran hajunerottelukyky on omaa luokkaansa. Se tunnistaa sairauksia aiemmin kuin muut tutkimusmenetelmät.

– Koira tunnistaa hyvinkin varhaisessa vaiheessa sairauksia. Silloinkin kun mitkään lääketieteelliset mittarit ei niitä näytä,  vakuuttaa Suomen hajurotteluyhdistyksen puheenjohtaja Susanna Paavilainen.

Paavilainen toivoo,  että koiran hajuaistin avulla pystytään erottamaan ainesosa, jonka tutkijat pystyvät selvittämään. Se auttaisi varhaisvaiheen syövän toteamisessa.

Syöpäsairaat hyötyvät varhaisesta diagnoosista, sillä selviytysmahdollisuudet ovat silloin  hyvät. Uusia syöpätapauksia todetaan Suomessa vuosittain yli 30 000.

Lisätietoa hajukoirista ja tutkimuksesta osoitteesta www.wisenose.fi

Lue myös:

    Uusimmat