Koiran turkinhoidossa ei voi laiskotella talvellakaan – trimmaaja muistuttaa: "Se on aina kuitenkin se koiran ensisijainen vaate"

Koiran turkinhoidossa ei voi laiskotella talvellakaan – trimmaaja muistuttaa:"se on aina kuitenkin se koiran ensisijainen vaate 2:49
Videolla Mustin ja Mirrin päätrimmaaja Laura Airaksinen kertoo mitä asioita jokaisen koiranomistajan on hyvä ottaa huomioon oman karvakuonon turkinhoidossa talvisaikaan. 

Koiran turkinhoito riippuu koiran rodusta ja turkin laadusta.

Koiran turkki voi olla lyhyt, pitkä, karkea, sileä, kihara, laineikas tai suora, kertoo Hankikoira.fi. Koira voi myös olla täysin kalju. Riippumatta siitä, millainen turkki koiralla on, täytyy siitä pitää säännöllisesti huolta, myös talvella.

– Vaatimukset riippuvat turkin laadusta, kertoo eläintarvikeliike Mustin ja ja Mirrin lemmikkien turkinhoitopalveluista vastaavaa Laura Airaksinen.

Moni luulee, ettei koiran turkkia kannattaisi pestä tai trimmata talvisaikaan, jotta se ei ohenisi. Airaksisen mukaan uskomus on tarua. Todellisuudessa kuollut turkkiin jäänyt karva estää turkin hengittävyyden, eikä lämmittäviä suojakerroksia synny.

Turkki on koiran ensisijainen vaate

Talvella hyvin pärjäävät pohjavillalliset rodut, kuten useat paimenkoirat ja pohjoisen säihin jalostetut rodut. Pohjavillallinen turkki lämmittää koiraa hyvin pestynä ja harjattuna.

Airaksinen varoittaa, että jos pohjavillallista turkkia ei säännöllisesti hoideta, voi kuollut karva jäädä jumiin peitinkarvaan. Silloin se alkaa nopeasti muodostaa takunalkuja.

– Takkuinen turkki, jossa on paljon kuollutta ja irtonaista karvaa, ei hengitä, se kiristää koiraa, eikä se myöskään pääse parhaalla mahdollisella tavalla tuulettumaan ja toisaalta myöskään lämmittämään, Airaksinen kertoo.

Kuollut karva ei koiraa lämmitä. Turkista on tärkeä pitää huolta myös eräästä tärkeästä syystä.

– Se on aina kuitenkin se koiran ensisijainen vaate, Airaksinen huomauttaa.

Trimmaus parantaa turkin toiminnallisuutta

Trimmattavia rotuja täytyy myös talvisin trimmata tai nyppiä. Käsittely ei heikennä turkin kykyä pitää koira lämpimänä pakkasella. kun kuollut karva poistetaan annetaan tilaa terveelle karvalle kasvaa ja lämmittää. Sama pätee myös koiriin, joiden turkkia täytyy leikellä, kuten villakoirat ja bichon frisé. Kovilla pakkasilla tällaisille pohjavillattomille roduille voi hyvällä omalla tunnolla pukea lämmittävän takin päälle.

– Vaatteet tyypillisesti hinkkaavat jonkin verran koiran karvaa, jolloin muodostuu herkemmin takkuja, Airaksinen kuitenkin muistuttaa.

On vanha uskomus, että koiran turkille ei tekisi hyvää sen pesu talvisaikaan. Uskomus perustuu koiran iholla olevaan suojaavaan rasvakerrokseen, joka ohenisi pesun aikana.

– Niin pitkäksi aikaa ei koirasta pysty rasvakerrosta poistamaan, vaikka joskus oikein mieli tekisi, Airaksinen naurahtaa.

Videolla Mustin ja Mirrin päätrimmaaja Laura Airaksinen kertoo mitä asioita on hyvä ottaa huomioon koiran turkinhoidossa talvisaikaan. 

Osittainen lähde: Hankikoira.fi

Lue myös:

    Uusimmat