Koirakin voi sairastua vaaralliseen borrelioosiin – oireet epämääräisiä

Punkin puremasta sairastunut koira tervehtyy antibiooteilla. Alkuvaiheen huomaamattomista tai olemattomista oireista johtuen tauti ehtii kuitenkin joskus aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa.

Suomessa tavallisimmat punkkien välityksellä koiriin leviävät taudit ovat borrelioosi ja anaplasmoosi.

– Ne aiheuttavat hyvin epämääräisiä oireita, ja siksi niitä on vaikea havaita, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio kertoo.

Koirille ei tule punoittavaa rengasta borrelioosia kantavan punkin puremasta.

– Ja kun iho on joka tapauksessa karvan peittämä, sellaista olisi vaikea nähdäkään.

– Periaatteessa tartunnan akuutissa vaiheessa koiralla on usein vähän lämmönnousua tai kuumetta. Lisäksi imusolmukkeet saattavat suurentua. Alkuvaiheen oireita ei kuitenkaan välttämättä nähdä ollenkaan, ja voi olla, että vasta pitkän ajan kuluttua ilmenee niveltulehduksesta johtuvaa ontumista tai munuaisten vajaatoimintaa.

Borrelioosi voi jopa halvaannuttaa tai tappaa lemmikin.

– Sellaiset tapaukset ovat kuitenkin tosi harvinaisia. Sekä borrelioosi että anaplasmoosi ovat molemmat antibiooteilla hoidettavissa olevia tauteja. Tietenkin joskus ne voivat ehtiä aiheuttamaan elimistöön palautumattomia muutoksia, jotka eivät olekaan enää hoidettavissa. Esimerkiksi munuaisten vajaatoiminta voi olla pitkälle edettyään kohtalokas.

Todetaanko eläimillä puutiaisaivokuumetta?

– Puutiaisaivokuume on ihmisten tauti. Tietääkseni Suomessa on kuitenkin todettu yhdellä koiralla virusperäinen, punkkien välityksellä levinnyt tauti, joka diagnosoitiin puutiaisaivokuumeeksi. Sitä, oliko kyseessä sama virus kuin ihmisiin tarttuvissa puutiaisaivokuumeissa, en osaa sanoa, Kaimio toteaa.

Punkkikausi tuo taudit mukanaan

Huomenta Suomessa käytiin läpi punkkien ihmisillä aiheuttamia sairauksia ja niiden oireita toukokuussa 2015. 

Punkkikausi tuo mukanaan viheliäät taudit 10:04

Lue myös:

    Uusimmat