Mainos

Koirakin voi kärsiä dementiasta – "tila on sydäntäsärkevä"

Koirien dementia ei ole samanlainen kuin ihmisten, mutta ongelma on silti vakava.

Tiesitkö, että myös parhaalla karvaisella kaverillasi voi olla dementia? Asiantuntijoiden mukaan jopa 68 prosenttia 15–16-vuotiaista koirista kärsii dementiasta.

Daily Mail kertoo englantilaisen Beverleyn Jake-koirasta, joka alkoi käyttäytyä oudosti. Jake tuijotti seiniä, meni pöydän tai tuolin alle eikä enää osannut tulla pois ja läähätti runsaasti. Jake ei myöskään suostunut poistumaan omistajiensa rinnalta.

Aluksi Jaken käytöstä pidettiin sen syömän lääkkeen sivuvaikutuksena, mutta myöhemmin eläimellä todettiin dementia.

Myös kissaan voi iskeä dementia

Koirien dementia ei ole samanlainen kuin ihmisten, mutta ongelma on silti vakava, kerrotaan lontoolaisesta eläinlääkäreiden Royal Veterinary College -koulusta.

Koira voi saapua huoneeseen ja vaikuttaa siltä, että se ei tiedä, missä on. Koira voi myös tuijottaa seinää ilman mitään syytä, vaikuttaa eksyneeltä tutuissa kotioloissa ja jäädä jumiin esimerkiksi huoneen nurkkaan tai kalusteen alle. Koira voi unohtaa sisäsiisteysopit ja muita oppimiaan tapoja.

Myös iäkkääseen kissaan voi iskeä dementia. Kissa saattaa alkaa maukua ja ulista enemmän, eikä se enää tunnista tuttuja ihmisiä.

"Diagnoosiin päädytään usein sulkemalla muut asiat pois"

Daily Mailin haastatteleman eläinlääkäri Danny Chambersin mukaan dementian diagnosoiminen eläimellä on hankalaa.

– Tila on yleinen vanhemmilla koirilla, mutta diagnoosiin päädytään usein sulkemalla muut asiat pois. Omistajat tuovat eläimen muusta syystä, kuten koiran inkontinenssin, kuurouden tai sokeuden vuoksi. Vasta, kun he kertovat eläimen jääneen jumiin huonekalujen taakse tai vaikuttavan siltä, ettei eläin tiedä, missä on, dementian mahdollisuus tulee selväksi.

Eläimen dementiaan on muutamia lääkkeitä, mutta ne eivät ole läheskään yhtä kehittyneitä kuin ihmisten lääkkeet.

– Tila on sydäntäsärkevä, sekä lemmikille että omistajalle. 

2:10

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.