Koira loman ajaksi hoitoon? Ota nämä asiat huomioon

Kesälomareissuja suunnitellessa harva tulee ajatelleeksi sitä, miten koiran hoitoon jättäminen vaikuttaa lemmikkiin. Hoitopaikka voi joissain tapauksissa aiheuttaa koiralle vakavan stressireaktion.

Koirat ovat yksilöitä ja reagoivat hoitoon jättämiseen eri tavalla. Eroahdistuksen suurimman riskiryhmän muodostavat koirat, joita ei ole opetettu olemaan yksin.

– Koirien stressi on ihan koiran luonteesta ja elämäntavoista kiinni. Esimerkiksi paljon matkustavat näyttelykoirat harvoin ovat stressaantuneita, kun taas niin sanotut kotikoirat saattavat olla hyvinkin ahdistuneita. Eli riippuu ihan koirasta kuinka hoidossa olon ottaa, kertoo Annika Ojanen Jokelan Koiraparkista. 

Jos koira kokee hoitopaikan stressaavaksi ja hoito jatkuu pitkään, seuraukset voivat olla hyvinkin vakavat.

Oireina pakonomaista käytöstä ja syömättömyyttä

Stressi muuttaa vähitellen koiran elimistöä, ja koira saattaa sairastua sekä henkisesti että fyysisesti. Tyypillisimpiä oireita ovat ruoansulatusongelmat ja unirytmin häiriintyminen. Pitkään jatkunut stressi voi aiheuttaa koirilla myös pakonomaista käytöstä, kuten hännän jahtaamista tai pureskelua, syömättömyyttä, raapimista, oksentelua ja haukkumista. 

Facebookissa on kiertänyt tapaus, jossa hyväkuntoinen koira palasi omistajalleen laihtuneena ja väsyneenä kuukauden hoitojakson jälkeen. Kyseisessä tapauksessa koira oli laihtunut hoidon aikana yli 7 kiloa, hännänpää oli auki ja iho punoitti. 

Ojanen kertoo, että hänen koirahoitolassaan stressiä on esiintynyt alle kymmenellä hoitokoiralla sadasta. 

– Koirat ovat syöneet irtaimistoa, haukkuneet yötä päivää ja suurin osa on ollut syömättä koko hoidon ajan. 

Uudet tilanteet voivat laukaista voimakkaankin stressireaktion, vaikka koira ei olisi oireillut aikaisemmin. 

Tutustu hoitopaikkaan etukäteen

Koiraan hoitoa suunnittelevan kannattaakin käydä tutustumassa tulevaan hoitopaikkaan etukäteen. Koira pääsee näin ollen tutustumaan tulevaan ympäristöönsä, jolloin stressireaktio ei välttämättä esiinny yhtä voimakkaana.  

– Kannattaa käydä hoitolassa tutustumassa koiran kanssa, jotta koira saisi tutkia uusia paikkoja ja hajuja, Ojanen kehottaa.  

Samalla myös omistaja pääsee tutustumaan hoitolan henkilökuntaan ja toimintatapoihin.

Stressaantuneet koirat kärsivät usein syömättömyydestä. Ojanen kehottaa ostamaan hoitojaksolle koiran herkkuruokaa, jotta stressaantunut koira saisi syötyä edes hieman hoidon aikana.

Varaudu ongelmatilanteisiin

Jos suunnittelet koiran hoitoon jättämistä, kannattaa ongelmatilanteisiin varautua. Hyvä keino on nimetä lähipiiristä koiralle tutuu henkilö, joka pystyy tarvittaessa hakemaan koiran pois hoidosta.

– Itsellä on hoitosopimuksessa aina varahenkilön yhteystiedot, joka voi hakea koiran pois hoitolasta kesken jakson jos koira on vaaraksi itselleen, Ojanen kertoo. 

Yhteisten pelisääntöjen luominen on avainasemassa koiran hoitoon jättämisessä. 

Lue myös:

    Uusimmat