Tuhottu asunto ja syödyt kengät voivat kertoa stressistä – "suurin este koiran käytöksen muokkaamiselle on ihminen"

Mikä ajaa koiran tuhoamaan kenkiä, repimään mattoa ja riepottelemaan muuta irtaimistoa? Tavallisimpia syitä tuhoamiselle ovat esimerkiksi tottumattomuus yksinoloon ja stressi. On myös mahdollista, ettei koira koskaan opi pois tuhoavasta käytöksestä.

Eteisessä ne odottavat: repaleinen matto ja uudelleen tuunatut kengät. Syyllinen, koirasi, vain heiluttaa häntäänsä tyytyväisenä: kivaa, sinä tulit kotiin!

Mikä ajaa lemmikin tuhoamaan?

– Syy koiran tuhotöihin on usein monen tekijän summa, ja sen vuoksi yksinoloa täytyisi hoitaa kokonaisvaltaisesti, ei pelkästään puuttumalla yhteen osa-alueeseen, kertoo Kirsi Liikanen, eläintenkouluttaja ja koiraterapeutti.

Eläintenkouluttajan tutkinto

  • Virallinen ammattitutkinto
  • Voi suorittaa näyttötutkintona.
  • Aiemmin eläimistä kiinnostunut saattoi kouluttautua koiraterapeutiksi
  • Koiraterapeutin koulutus oli samantapainen kuin nykyisen eläintenkouluttajan
  • Kun eläinalan tutkintojärjestelmää kehitettiin, koiraterapeutti-nimike jäi pois

Kerroimme aiemmin Ruttis-koirasta, joka tuhoaa paikkoja yksin ollessaan. Koirat repivät irtaimistoa erilaisista syistä.

Tavallisimpia syitä tuhoamiselle ovat Liikasen mukaan esimerkiksi tottumattomuus yksinoloon ja stressi. Koiraa ei välttämättä ole opetettu viettämään aikaa kotona itsekseen.

– Tällaisia ovat erityisesti nuoret koirat ja vanhemmat aikuiset, joilla on ollut kasvuaikana aina ihminen kotona seurana, hän kuvailee.

Stressi voi iskeä esimerkiksi aikuiseen koiraan, joka vaihtaa kotia syystä tai toisesta. Nuori, niin sanotusti murrosiässä oleva koira kokee hormonien mylläkkää, joka lisää myös stressihormonin määrää koiran kehossa. Muita syitä tuhovimmalle ovat kaikissa koirien ikäluokissa oikeanlaisen tekemisen ja liikunnan puute sekä pelko. Pelko voi syntyä, jos lemmikki yksin ollessaan pelästyy voimakasta ääntä, kuten ukkosta.

Ongelmana voi olla myös takertuva suhde omistajaan ja jopa kivut ja sairaudet. Siksi tuhoamisen syy tulisi aina selvittää.

Leukojen ja hampaiden käyttö toimii stressiä lievittävänä toimintana

Muovimatosta puuttuu pala. Keittiön seinässä on reikä. Jotkut koirat vievät tuhotyöt pidemmälle kuin toiset. Se, miten paljon koira tuhoaa, riippuu myös sen rotutyypistä ja energiatasosta.

– Leukojen ja hampaiden käyttö toimii koirilla stressiä lievittävänä toimintana, joten joillekin yksilöille se on tapa purkaa stressiä. Toiset ovat oppineet, että tuhoaminen on mukavaa ajankulua, eli ne viihdyttävät itseään, Liikanen  kuvaa.

– Joskus käy niin, että omistaja on yrittänyt korjata yksinollessaan haukkuvan ongelmaa laittamalla koiralle haukunestopannan, eikä puuttunut oikealla tavalla ongelman syihin. Jos koiran tapa purkaa yksinolon ahdistusta on ollut haukkuminen, joka ei enää onnistu, koira valitsee jonkun muun toimintatavan, vaikkapa tuhoamisen.

Joskus koiran kokema kipu voi laukaista tuhoamisvimman. Koiralla voi olla myös ravitsemuksellisia puutteita, jolloin se etsii tarvitsemiaan ravintoaineita jäystämällä esineitä ja muuta kodin irtaimistoa.

– Ylipainoinenkin koira voi kärsiä puutostaudeista, Liikanen muistuttaa.

Moni ratkoo ongelmia antamalla koiralle "oman" lelun. Omistajan kengät voivat joka tapauksessa kiinnostaa enemmän. Liikanen kuvailee koiraa pienen lapsen kaltaiseksi:  toisen oma on kiinnostavaa.

– Koira on myös voinut oppia, että nappaamalla omistajan tavaroita se saa huomiota, oli huomio sitten negatiivista tai positiivista. Koira pureskelee mielellään esineitä, joissa on voimakas ihmisen ominaistuoksu. Joitakin koiria omistajan tuoksuinen esine yksinollessa voi myös lohduttaa.

Kepin perässä juokseminen ei korvaa kunnon lenkkiä

Koiran tuhoamisvimmaa ei välttämättä ole helppo ratkaista, eikä siihen ole olemassa nopeaa patenttiratkaisua.

– Rauhoita koiran elämää opettamalla rauhallinen käytösmalli kaikissa niissä tilanteissa, joissa koira menee ylikierroksille. Näitä ovat esimerkiksi uloslähtötilanne, hihnakäytös, koirien ohitukset ja vieraiden tervehtimiset. "Luvan pyytämisen" opettaminen on helppoa, hauskaa ja auttaa koiraa keskittymään, Liikanen neuvoo.

Koiralle voi esimerkiksi opettaa, että ulos saa mennä, kun omistaja sanoo "saa mennä". Samalla tavalla ruokaa saa ottaa vasta käskyllä "saa ottaa".

Koiran tulisi myös saada paljon laadukasta ja vaihtelevaa liikuntaa: omassa pihassa juoksenteleminen ei riitä.

– Koirapuistossa leikkiminen ja pallon tai kepin perässä juokseminen eivät korvaa kunnon lenkkiä, Liikanen sanoo.

– Keksi koiralle tekemistä ja aivojumppaa. Uusien asioiden opettelu, vanhojen kertaus ja nenätyöskentely ovat hyviä esimerkkejä stressiä purkavista ja koiraa väsyttävistä harjoituksista. Puruluun tai täytetyn kongin syöminen, namien piilottaminen ja aktivointipelit ovat hyvää ajanvietettä koiralle sen yksinollessaan. Ne eivät kuitenkaan vastaa koiran henkistä aktivointia. Kerää luut ja suurin osa leluista pois, kun tulet kotiin, vaikka koira ei olisi syönyt herkkujaan.

Kodissa koiralle tulisi rajata riittävän suuri, oma tila, esimerkiksi koiraportilla. Seuraavaksi koiraa totutetaan viettämään rauhallisesti  aikaa "omassa huoneessaan" eri mittaisia aikoja. Koiran tulisi tottua olemaan omalla alueellaan myös silloin, kun omistaja on kotona

– Vähennä koiran saamaa "ilmaista" huomiota, eli älä huomioi koiraa automaattisesti aina, kun se sitä pyytää, Liikanen neuvoo.

– Lievät yksinolo-ongelmat on helppo korjata itse, mutta todella eroahdistuneen koiran työstämiseen on suositeltavaa pyytää ammattilaisen apua.

Jos töitä jaksaa tehdä, ennuste on positiivinen

On aivan mahdollista, ettei koira koskaan opi pois tuhoavasta käytöksestä. Liikasen mukaan ongelmalliselle käytökselle voi olla niin monia syitä, ettei perimmäiseen ongelmaan aina päästä käsiksi.

– Toisaalta koiran käytösmuokkaus on huomattavasti helpompaa kuin ihmisen. Jos ihmisellä on pelkotila, niin eihän sekään hoidu hetkessä, vaan vaatii ehkä pitkäaikaistakin terapiaa. Ihmiselle sentään pystyy sanallisesti selittämään asioita, koiralle ei, Liikanen sanoo.

– Kokemukseni mukaan suurin este koiran käytösmuokkaukselle on loppupelissä ihminen. Tuhoavan koiran kanssa eläminen on raskasta, ja siinä vaiheessa, kun apua haetaan, voivat omistajan voimat olla lopussa. Silloin voimavarat eivät riitä siihen kaikkeen työhön, jota koiran käytöksen korjaaminen vaatisi. Muutettavia asioita on usein paljon, eikä tämän tyyppisissä ongelmissa ole pikaratkaisuja. Tuhoavilla on kuitenkin toivoa, koska jos töitä jaksaa tehdä, niin ennuste on erittäin positiivinen!

Mitä teen, jos koira on syönyt jotain kiellettyä? Neuvoja saat videoilta!



Lue myös:

    Uusimmat