Koira-asiantuntija: Koiranjalostuksessa menty liian pitkälle

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut tietokirjailija Petri Pietiläinen toivoisi, että joissakin rajoissa eri rodut voisivat lisääntyä keskenään ja rodunjalostuksesta alettaisiin luopumaan.

Tietokirjailija Petri Pietiläisen mielestä koiranjalostuksessa on menty liian pitkälle, kun lähes jokaisella rodulla alkaa olla rodulle tyypillisiä sairauksia. Hän toivoisi, että sisäsiittoisuus pystyttäisiin lopettamaan. Yhtenä mahdollisuutena hän näkee sen, että eri rotujen annettaisiin lisääntyä.

– Pitäisi päätyä siihen, että kaikki olisivat piskejä. Sekarotuisia piskejä.

Kennelliitto kannustaa rotukoirien omistajia siihen, että vain parhaimmat ja terveimmät valioyksilöt saisivat pentuja. Pietiläisen mielestä on ristiriitaista yrittää tervehdyttää rodunjalostuksella koirarotua, jonka rodunjalostus on alun perin pilannut.

Hän kertoo, että ennen koirassa tärkeintä oli sen luonne, eivätkä pelkästään ulkoiset piirteet.

– 1800-luvulla, kun tätä (rodunjalostusta) aloitettiin, niin jos joku koira, minkä näköinen tahansa, uskalsi mennä karhua vastaan, niin sitä sanottiin Karjalan karhukoiraksi melkein.

Pietiläinen sanoo, että koirarakkaalle ihmiselle koira on kuin perheenjäsen. Hän uskoo, että koirien omistajilla on tärkeä rooli jalostuksen lopettamisessa.

– Ei yhtä perheenjäsentä voida kohdella niin, että annetaan sen sairastua. Eli mehän itsestämme huolta, me pidetään perheestämme huolta, niin kyllähän sen koiran hyvinvoinnin pitäisi olla tärkeä. Silloin minä luulen, että aletaan keskustelemaan siitä, että rodunjalostus pitäisi lopettaa.

Petri Pietiläinen on kirjoittanut kirjat Koirien maailmanhistoria ja Koirien Suomi.

Pääsevätkö koirat taivaaseen? Miksi Napoleon vihasi koiria? Millaisia töitä koirat tekevät nykyään? Katso lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja