Koe upea vedenalainen maailma: Näin aloitat sukellusharrastuksen!

Sukellusharrastuksen kokeilu on helppoa ja sopii kaikille yli kymmenenvuotiaille. Thaimaan kirkkaissa vesissä se on nautinnollinen harrastus koko perheelle tai vaan osalle perheenjäsenistä.

Sukellusharrastuksen aloittaminen Thaimaassa on helppoa sen vuoksi, että kohteessa koko seurue voi tehdä omia juttujaan, jos sukellus ei kaikkia kiinnosta.

– Thaimaahan voi lähteä koko perhe. Kohteessa jokainen voi tehdä omia juttuja. Retket ja kurssit on järjestetty niin, että niille voi lähteä koko perhe mukaan, kertoo sukelluskursseja ja –retkiä järjestävän Raya Diversin perustaja Janne Miikkulainen.

– Jos perheen isä on käynyt kurssit aikaisemmin, hän voi lähteä sukeltajaryhmän mukana kun poika käy kurssilla. Jos äiti ei halua tehdä muuta kuin ruskettua, hän voi tehdä sitä. Silti kaikki voivat olla samalla retkellä ja syödä yhdessä, Miikkulainen luettelee.

Sukelluksen voivat aloittaa kaikki terveet, yli kymmenenvuotiaat lomalaiset.

– Muutaman vuoden takaa on vielä käsityksiä, että pitäisi olla huippu-urheilija tai erityisen lahjakas uimari, mutta tänä päivänä koulutus on hyvää ja varusteet ovat turvallisia, joten sukellus on leppoisa koko perheen harrastus.

– Myös ylipainoisena voi aloittaa sukeltamisen oman kunnon ja kykyjen mukaan, niin kuin kaikissa lajeissa, neuvoo Miikkulainen.

Kurssi sisältää teoriaa ja käytäntöä

Itse kurssi on kolmipäiväinen peruskurssi. Siinä missä koti-Suomessa sukelluskursseilla käydään verkkaisesti silloin tällöin kahden viikon aikana, opitaan kohteessa samat asiat kolmen tehokkaan päivän aikana. Kurssin sisältö ja tuntimäärä ovat kuitenkin molemmissa paikoissa samat. Lomakohteen kolmen päivän kurssilla opiskellaan teoriaa ja käytännön tehtäviä.

– Kurssi on erittäin intensiivinen paketti, eikä päiville kannata sopia muuta ohjelmaa.

Mielensäkin saa muuttaa. Jos ei ole varma sukellusharrastuksen aloittamisesta, voi sitä kokeilla vain yhden päivän ajan.

– Kurssi alkaa pienellä teorialla, joka kestää puolisen tuntia. Sen jälkeen mennään matalaan rantaveteen, jossa pikkuhiljaa laitetaan kasvoja veteen ja opetellaan hengittämistä veden alla. Matalassa vedessä tehdään muutama tärkeä harjoitusohjaajan tarkan valvonnan alla muutaman metrin syvyydessä.

– Monille tulee ahaa-elämys, ettei tämä olekaan hankalaa – vaan hienoa. Pieni prosentti toteaa, että menee mieluummin tekemään jotain muuta. Tarjoamme mahdollisuuden testata miltä tuntuu ja päättää sitten, jatkaako vai lopettaako.

Lentämisestä ei tarvitse olla huolissaan ennen kurssia.

– Ainoa asia, mikä liittyy lentämiseen ennen kurssia, on muistaa lentää lomakohteeseen, vinkkaa Miikkulainen.

Paluumatkalla tilanne on toinen.

– Jos on sukeltanut useita päiviä peräkkäin, saattaa joutua olla 18–24 tuntia lentämättä sukellusten jälkeen.

Suunnittele etukäteen

Yleensä päätös sukeltamisesta tehdään vasta kohteessa, mutta asiaa kannattaa harkita jo kotimaan kamaralla. Lyhyen, viikon tai kahden pituisella lomalla etenkin sesonkikaudella on hyvä varata kurssi etukäteen, jotta varmasti pääsee mukaan.

Alkoholin käytön kanssa on järki pidettävä päässä aivan kuin muutenkin. Siinä missä vesihiihtoa tai purjelautailua ei harrastaisi juovuksissa tai pitkäksi venähtäneen illan jälkeen, ei sukellustakaan tule harrastaa vajaakuntoisena. Jos kouluttajan mukaan oppilas näyttää siltä, että ilta on mennyt pitkäksi, ei häntä päästetä veteen.

Terveysvaatimukset

Sukeltamaan lähtevän on hyvä olla perusterve. Suuri osa suomalaisista haluaa tarkista sukelluskuntonsa etukäteen jo kotimaan kamaralla. Terveyskysymysten vuoksi kurssin varaaminen etukäteen kannattaa.

– Kun kurssi varataan, lähetämme oppilaalle terveyskysymyslomakkeen, joka sisältää kysymyksiä terveydentilasta. Mikäli johonkin näistä kysymyksistä vastaa kyllä, tulee ennen kurssia käydä lääkärillä.

Lääkärillä käynti ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei saisi sukeltaa, vaikka niin usein luullaan.

– Astma, allergiat tai leikkaukset eivät välttämättä tarkoita ettei voisi sukeltaa, vaan että täytyy hakea lääkärintodistus sukeltamista varten, ennen kuin aloittaa kurssin.

Suomalaiset käyvätkin mielellään lääkärillä jo kotimaassa tarkistamassa, että ovat saaneet luvan sukeltaa. Ehdottomia syitä sukeltamisen estymiselle on vähän.

– Tietyt krooniset sairaudet joista on haittaa normaaliin elämään, kuten esimerkiksi epilepsia, voi tuoda kiellon.

AVA

Kuvat: Raya Divers, Sami Turunen

Lue myös:

    Uusimmat