Koe Suomen kauneimmat risteilyreitit – Tässä vinkit!

Kauniita järvimaisemia, vanhan ajan höyrylaivoja ja rannoilla siintäviä pikkukyliä... Miltä kuulostaisi kokea Suomen kesä risteillen sisävesillä tai meren saaristossa?

Jos kaipaat kesäiseen koti-Suomen lomailuun vaihtelua, kokeile näitä ikimuistoisia vesireittejä.

Heinäveden reitti, Kuopio-Savonlinna

Heinäveden sisävesireitti lähtee Kuopiosta ja päättyy Savonlinnaan. Vuoksen vesistöön kuuluvan reitin maisema on kapeaa ja mutkaista vesistöä ja saaristoista järvenselkää. Reittiin kuuluu myös kuusi vanhaa sulkukanavaa, joista neljä varsinaiseen reittiin. Heinäveden vesistöjen kanavointi aloitettiin jo 1800-luvun lopulla. Ensimmäisenä valmistui Kuopiosta Heinävedelle reitin avannut Karvion kanava vuonna 1896. Vuosina 1903–06 rakennettiin Kerman, Vihovuoteen ja Pilpan kanavat, jotka avasivat laivareitin Savonlinnaan.

Suomen ja jopa koko maailman kauneimmaksi vesireitiksi kutsuttu Heinäveden reitti on myös valittu yhdeksi Suomen kansallismaisemista. Vesireitti on myös kauniilla maisemillaan vetänyt puoleensa kuuluisuuksia ja aikansa taiteilijoita: säveltäjä Otto Kotilainen, runoilija Eino Leino, Savonlinnan oopperajuhlien perustaja Aino Ackté sekä kirjailija Juhani Aho ovat nauttineet maisemista. 1930-luvulla Heinäveden reitti oli laivayhtiöille tuottoisaa aikaa.

Reittiä pitkin kulkee edelleen laivaliikennettä. Kuopiosta tai Savonlinnasta lähtevä M/S Puijo liikennöi reittiä kesällä 2013 kesäkuun loppupuolelta elokuun alkuun. Yhdensuuntaisten matkojen hinnat ovat alkaen 88 €/henkilö.

Helsinki-Porvoo

Kaunista Sipoon saaristoreittiä pitkin pääsee risteillen Helsingistä idylliseen Porvooseen ja takaisin. Kauniista luonnostaan tunnettu saaristo tarjoaa matkailijalle upeita ja silmiä hiveleviä maisemia. Laivamatkan pää historiallinen Porvoo tarjoaa kävijälle viehättävää pikkukatujen tunnelmaa ja ihania pieniä putiikkeja. Matka Porvoonjokea pitkin kulkevassa laivassa, ranta-aitat sekä rantabulevardit ovat ikimuistoiset.

Mennyttä aikaa huokuva M/S J.L. Runeberg risteilee Helsingin ja Porvoon välillä kesällä 2013 lähes päivittäin. Alus on rakennettu alun perin Helsingissä vuonna 1912 höyrylaivaksi, mutta on edelleen loistavassa kunnossa ja matkahinnat ovat alkaen 39 €/henkilö. Myös Royal Linesin M/S RoyalCat liikennöi Helsingin Kauppatorilta läpi saariston Porvooseen kesällä 2013. Hinnat alkaen 38 €/henkilö.

Savonlinnan ympäristö

Päivittäiset maisemaristeilyt nostalgisilla valkokylkialuksilla Savonlinnasta ovat unohtumattomia elämyksiä. Savonlinna onkin Saimaan vesiliikenteen keskus. Pelkästään Savonlinnan alueella on yli 1500 saarta ja risteilyillä voikin nähdä Suomen ainutlaatuista luontoa rikkauksineen. Saaristossa voi kokea laivamatkan, jossa käydään läpi kapeikkojen ja pienten saarien ja historiaa huokuvan keskiaikaisen Olavinlinnan. Tunnelmallinen höyrylaiva S/S Punkaharju vie matkaajan Savonlinnan matkustajasatamasta etelänpuoleiseen saaristoon ja ohittaa Olavinlinnan juuri sopivalta kuvausetäisyydeltä. Maisemaristeilyn hinta on alkaen 16 €/henkilö.

Savonlinnasta pääsee myös pidemmille reittiristeilyille Saimaan saaristoon ja salmiin. Reittiliikennettä Savonlinnasta tehdään muun muassa Punkaharjulle, Kuopioon sekä Lappeenrantaan. Vuonna 1906 rakennettu höyrylaiva S/S Heinävesi liikennöi kesällä 2013 oopperakauden aikaan Savonlinnan ja Punkaharjun vesillä keskiviikosta lauantaihin. Hinnat ovat alkaen 25 €/henkilö/suunta.

Keiteleen kanavat

Keitele-kanava yhdistää pikkujärvien kautta viidellä kanavasululla Päijänteen sekä Keiteleen järvet. Sulkuja reitillä ovat Vaajakoski, Kuhankoski, Kuusaa, Kapeenkoski sekä Paatela. Reitin varrella voit nähdä upeita maalaismaisemia, kapeita laivareittejä sekä tietenkin Saraakallion kuuluisat kalliomaalaukset. Reitin Keitele-järvi kuuluu Kymijoen vesistöön. Järven rannalla sijaitsevat Äänekosken ja Viitasaaren kaupungit sekä Konneveden ja Vesannon kunnat. Keitele on kirkas- ja puhdasvetinen järvi ja kalaisa, ja sen rannat ovat monin paikoin luonnonhiekkaisia.

Sisävesilaivaliikenne oli Keski-Suomessa tärkeä liikennemuoto 1920-luvulla, kunnes se 1930-luvulla taantui. Kuitenkin sota-ajalla auto- ja polttoainepula antoi laivaliikenteelle taas mahdollisuutta, ja vuosina 1944-1945 laivat kuljettivatkin Keiteleellä yli 45 000-50 000 matkustajaa per vuosi. Vuodet olivatkin laivaliikenteelle ennätyksellisiä.

Nykyään Keiteleellä on ajoittain turistiliikennettä. Laivayhtiöt järjestävät myös bussiyhteyksiä, ja näin Keiteleen kanavareitin voi mennä laivalla yhteen suuntaan ja bussilla toiseen. Kesällä 2013 viiden kanavan risteilyt Jyväskylästä Suolahteen ovat hinnoiltaan alkaen 36 €/henkilö/suunta.

Turun saaristo

Turun Aurajoella majaileva höyrylaiva S/S Ukkopekka vie matkaajan nauttimaan Turun Airiston saaristoon. Päiväristeilyllä laiva vie innokkaat Naantalin aurinkoon aivan Muumimaailman viereen. Reitti tarjoaa nähtäväksi vehreita saariston rantoja, kapeita salmia sekä kimmeltävä meren sekä Ruissalon pitsihuviloita. Kesällä 2013 meno-paluuhinnat ovat alkaen 29 €/henkilö. Kesäiltaisin Ukkopekka risteilee Loistokarin tunnelmallisia illallisristeilyitä, joilla hintaa on alkaen 46 €/henkilö.

Turusta risteillään myös pidemmälle, sillä elokuussa 2013 M/S Lily matkaa kaksi kertaa saariston läpi ulkomerellä sijaitsevalle Bengtskärin majakalle asti. Matkalla saa kuulla Bengtskärin taistelun historiaa, nähdä kiikariesittelyä sekä harrastaa lintu- ja hyljebongausta. Risteily kestää koko päivän ja hinnat ovat alkaen 65 €/henkilö.

Kuvat: Matkailun edistämiskeskus, VisitFinland

Lähteet: wikipedia.org, paijanne-risteilythilden.fi, saimaacruises.fi, vipcruise.info, visitlakeland.fi, visithelsinki.fi, visitporvoo.fi, savonlinna.travel, mspuijo.fi, ukkopekka.fi, visitturku.fi, rosita.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja