Koe-eläiminä käytetyt labradorinnoutajat lopetettiin Ruotsissa – eläinten kohtalo on herättänyt raivoa: "Kaikin tavoin käsittämätöntä ja äärimmäisen anteeksiantamatonta"

Saksassa nousi kohu autoteollisuuden tukemista ihmis- ja eläinkokeista 1:49
Saksassa nousi viime vuonna kohu, kun kävi ilmi, että paikallinen autoteollisuus oli tukenut eettisesti kyseenalaisia tutkimuksia, joita on tehty niin apinoilla kuin ihmisilläkin.

Ruotsissa suuren kohun herättäneet, hammasimplanttikokeissa Göteborgin yliopistossa käytetyt koirat ovat kuolleet. Asiasta kertoo muun muassa SVT.

Labradorinnoutajiin Venusiin, Miliaan, Mimosaan, Lunaan, Lotusiin ja Zuriin asennettiin kuusi viikkoa sitten hammasimplantit.

Göteborgin yliopiston Sahlgrenskan Akatemian mukaan niiden kohtalo oli selvillä jo tuolloin.

– Kuusi viikkoa ensimmäisen implantin asennuksen jälkeen eläimet lopetetaan, eläinkokeiden eettiselle komitealle esitetyssä hakemuksessa luki.

Aika tuli täyteen tämän viikon tiistaina, ja koirat lopetettiin.

Koe-eläinten käyttö tuomittu laajalti

Koirien käyttäminen yliopiston kokeisiin on herättänyt runsaasti keskustelua Ruotsissa.

Ruotsalainen eläinoikeusliitto luovutti kuukausi sitten eteenpäin 84 000 nimen adressin, jossa vaadittiin Göteborgin yliopistoa lopettamaan hammasimplanttikokeet.

– Tämä ei tarkoita, että taistelu on ohi. Nyt meidän on vain jatkettava. Yhdenkään koiran ei enää pidä joutua käymään tätä läpi, eläinoikeusliiton tiedottaja Malin Gustafsson kommentoi eläinten lopettamisen jälkeen.

– Tämä ei ole millään tavalla oikeutettua. Koirat olisivat voineet saada elää. Tämä on kaikin tavoin käsittämätöntä ja äärimmäisen anteeksiantamatonta, Gustafsson totesi.

Yliopisto: "Ymmärrämme, että eläinkokeet voivat herättää tunteita"

Göteborgin yliopisto on julkistanut tiedotteen aiheeseen liittyen.

– Ymmärrämme, että eläinkokeet voivat herättää tunteita, mutta haluamme samaan aikaan korostaa sitä faktaa, että parodontiitti on suuri kansanterveysongelma, ja tutkimus on monille elintärkeä, tiedotteessa todettiin.

Lue myös:

    Uusimmat