Mainos

Hollanti kieltää turkistarhauksen – video minkkien lopettamisesta kaasukammiossa järkytti

Hollannin korkein oikeus on vahvistanut maan senaatin päätöksen turkistarhauskiellosta. Asiasta uutisoi muun muassa Dutch Daily News -lehti. Suomessa asiasta tiedottaa Oikeutta Eläimille -järjestö.

Hollannin parlamentti kielsi minkkien tarhauksen alun perin vuonna 2013. Lain oli tarkoitus tulla voimaan vuonna 2024. Lain mukaan eläimen kasvattaminen ja tappaminen sen turkin takia on epäeettistä. 

Turkistarhaajat veivät kiellon oikeuteen, koska heidän mielestään se vei heidän elinkeinonsa ja polki heidän ihmisoikeuksiaan.

Nyt Hollannin korkein oikeus on kuitenkin päättänyt, että turkistarhaus voidaan kieltää.

Eläinsuojelujärjestö kiittelee päätöstä

Hollannin tarhat ovat tuottaneet vuosittain kuusi miljoonaa minkinnahkaa. Maa on Tanskan ja Puolan jälkeen Euroopan kolmanneksi suurin minkintuottaja.

Oikeutta eläimille -järjestö pitää oikeuden päätöstä tervetulleena.

– Hollannin kielto osoittaa, että eläinsuojelua halutaan edistää Euroopassa. Kielto on myös linjassa Euroopan komission tieteellisen raportin kanssa", Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä kommentoi tiedotteessa.

Järjestöstä kerrotaan, että vuosituhannen vaihteen jälkeen monet eurooppalaiset maat, kuten Englanti, Hollanti, Itävalta, Slovenia ja Kroatia, ovat kieltäneet turkistarhauksen. Kettujen kasvatus ahtaissa verkkopohjaisissa häkeissä on kielletty esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa.

Video minkkien tappamisesta järkytti Hollannissa

Juuri ennen päätöksen antamista Hollannissa paikallinen eläinsuojelujärjestö julkaisi kohua herättäneen videon, joka on kuvattu salaa kuvattu minkkien lopetukseen käytettävän kaasukammion sisällä. Videolla minkit kirkuvat tuskissaan ja pyrkivät pois kammiosta.

Turkistarhauksen eettiset ongelmat olivat esillä viimeksi viime viikolla, kun Sokos ilmoitti lopettavansa turkisten myynnin. Kansainvälisistä ketjuista esimerkiksi Armani, Hugo Boss, H&M ja Calvin Klein ovat tehneet samanlaisen periaatepäätöksen. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.