Koditon Amanda taisteli vanhasta Toyotastaan 369 päivää, 22 tuntia ja 51 minuuttia – vastapuolella hinurifirma suoraan helvetistä

1:26

Kun kodittoman naisen vanha Toyota varastettiin, ei hän osannut arvata joutuvansa paljon isompiin ongelmiin auton löytäneen hinausfirman kanssa.

Pääkuvan video: Pihassa seissyt Mersu varastettiin laitteella, joka nappasi avaimen signaalin talon sisältä

Seattlelaisen Amanda Oglen vuoden 1991 Toyota Camry varastettiin viime vuoden lokakuussa. Vaikka varkaus on aina ikävä asia auton lailliselle omistajalle, pahensi naisen tilannetta se, että kyseinen auto oli hänen ainoa kotinsa.

Kun varkaan hylkäämä Camry sitten löytyikin jo seuraavana päivänä, oli Ogle suunnattoman helpottunut. Pitkäkyntinen oli jättänyt auton erään kerrostalon parkkipaikalle, mutta iloiset uutiset välittäneen poliisin mukaan varkaan virheellisesti pysäköimä auto oli hinattu paikalliselle varikolle. 

Asian selvittämisen luulisi tässä vaiheessa sujuvan jo melko helposti, mutta vähänpä Ogle tiesi, että tästä hänen ongelmansa todella vasta alkaisivat.

Ei rahaa lunastaa autoa takaisin

Auton hinannut Dick's Towing vaati naiselta 427 dollarin eli reilun 370 euron maksua auton luovuttamisesta. Oglella ei ollut varaa maksaa. Yritys sai kuulla naisen kodittomuudesta, auton elintärkeästä merkityksestä sen omistajalle sekä sen, että auto oli varastettu. Hinausfirma ei kuitenkaan taipunut, vaan ilmoitti sen enempää neuvottelematta, että oikeudessa tavataan – ja antoi Oglelle tarvittavat paperit haastetta varten.

Periaatteessa yritys ei ollut vielä toiminut mitenkään väärin, vaikka ei armoa antanutkaan, mutta jatkapa lukemista.

Hämäriä firmoja olikin kaksi

Ogle jätti haasteen pyydetysti. Syksy taittui talveksi. Kun asiaa oli viimein määrä käsitellä oikeudessa, oli Ogle ainoa, joka saapui paikalle. Tuomari määräsi auton palautettavaksi sen oikealle omistajalle, mutta kuten yllättäen kävi ilmi, ei oikeuteen haastettu hinurifirma ollutkaan Dick's Towing, vaan sen sisaryritys Lincoln Towing. Dick's Towing oli antanut Oglelle toisen yhtiön tiedoilla varustetut paperit, joten virallisesti oikeuteen kutsuttu yritys ei ollutkaan hinauksen suorittanut firma.

Dick's Towing ilmoitti, ettei se ollut koskaan saanut kutsua saapua oikeuteen, koska haaste oli mennyt toiselle firmalle. Tässä vaiheessa on hyvä mainita, että näillä yrityksillä on sama omistaja ja kummankin toimintaa pyörittävät samat henkilöt. Väärillä tiedoilla esitäytetyt lomakkeet oli ojennettu Oglelle Dick's Towingin tiskiltä, joten yritys ei voinut mitenkään olla tietämätön haasteesta.

Hinausfirma ilmoitti vaativansa korvauksia auton "säilyttämisestä"

Mikäli luulit, etteivät asiat voisi mennä enää tämän sekavammaksi, olit väärässä. Hinausfirma oli nimittäin jo ehtinyt myymään Oglen auton – tai siis kodin – eteenpäin 175 dollarilla.

– Voitin oikeudessa itse itseäni edustaen, mutta silti hävisin. Siinä vaiheessa olin lähellä luovuttaa. Ja varmaan olisinkin, jos minulta olisi edes pyydetty anteeksi, Ogle kertoi Seattle Timesille.

Anteeksipyyntöä ei kuitenkaan kuulunut, joten Ogle päätti turvautua vähävaraisille ja varattomille oikeusneuvontaa tarjoavan lakifirman apuun.

Ogle lähestyi asianajajansa avustuksella yritystä ja esitti oikeuden määräyksen auton palauttamisesta. Yritys kertoi hankkivansa edelleen myymänsä auton takaisin sillä ehdolla, että Ogle luopuu kaikista vaatimuksistaan molempia yhtiöitä kohtaan, mitä tämä ei ymmärrettävästi ollut valmis tekemään – etenkään, kun kädessä oli jo tuomarin allekirjoittama määräys.

Tässä vaiheessa hinausfirma latasi kovat piippuun. Se ilmoitti vaativansa Oglelta 75 dollaria jokaisesta päivästä, jonka auto on maannut varikolla. Yhdestä kuukaudesta maksu olisi 2 300 dollaria – ja niitä kuukausia oli ehtinyt kulua jo runsaasti.

Väittivät "tehneensä kaikkensa"

Kun firman edustajat saatiin viimein toisen tuomarin eteen, väittivät he nähneensä "uskomattoman paljon vaivaa" ja tehneensä kaikkensa palauttaakseen auton Oglelle sekä tarjonneensa jo varhaisessa vaiheessa tuhatta dollaria, mikäli asia olisi tuolloin painettu villaisella. Tuomari oli kuitenkin kartalla tilanteesta eikä uskonut sanaakaan.

Oglen auto oli nyt seisonut varikolla vuoden. Tuomari ei katsonut Lincoln Towingin toimintaa hyvällä ja määräsi auton palautettavaksi välittömästi. Jokaisesta päivästä, jonka auto vielä lojuisi varikolla, Lincoln Towing määrättiin maksamaan oikeudelle 2 000 dollaria. 

Viesti meni viimein perille, ja Ogle sai autonsa takaisin vielä saman päivän aikana.

Taistelu jatkuu edelleen

Hinausfirma ei kuitenkaan ole luopunut omista vaatimuksistaan. Se hakee Oglelta edelleen yli 20 000 dollaria siitä hyvästä, että auto oli seissyt heidän varikollaan 369 päivää, 22 tuntia ja 51 minuuttia. Kyllä, minuutilleen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja