Mainos

Koaloiden tulevaisuus vaarassa Australiassa

Koalat eli pussikarhut näyttävät Australian ympäristöministeri Tony Bruken mukaan ajautuvan uhanalaiseksi lajiksi Kaakkois-Australian alueella. Toisaalta tutkijat ovat löytäneet Queenslandin alueelta joitakin koalayhteisöjä, jotka voivat hyvin.

– Meidän pitää selvittää, mikä tekee erityiseti näistä yhteisöistä elinvoimaisia, kun muut populaatiot ovat suurissa vaikeuksissa, selittää Bill Ellis Queenslandin yliopistosta.

Koalat kärsivät monilla alueilla klamydiasta, hoitamattomana tappavasta sukupuolitaudista. Tauti aiheuttaa koaloilla sokeutta ja hedelmättömyyttä. Osa Queenslandin koaloista on selvinnyt taudeista eikä syytä tähän ole toistaiseksi selvitetty. Tutkijat arvioivat, että selitys voi löytyä perintötekijöistä. Kerätyn tiedon avulla voidaan mahdollisesti auttaa hupenevia koalayhteisöjä.

Koaloiden määrää ei tiedetä


Tutkijat eivät tiedä Australian koaloiden lukumäärää. Arviot vaihtelevat jopa viidenkymmenen tuhannen ja sadantuhannen välillä. Tutkijoiden ja ympäristöjärjestöjen mukaan saasteet sekä liikenneonnettomuudet ovat uhkia pussikarhujen selviytymiselle.

– Toivottavasti löydämme täältä vastauksia niihin ongelmiin, joista koalat kärsivät muualla Queenslandissa, toteaa Ellis.

Eukalyptys-puun lehtiä syövien koaloiden elinympäristö muuttuu ja pienenee jatkuvien hakkuiden, rakennuttamisen ja teollisuustoiminnan seurauksena. Tutkijat kaipaavat kipeästi tuoretta tietoa koaloiden tilanteesta. Tietojen avulla voitaisiin määritellä tarkemmin koaloiden ja rakennusten välille tarvittavan suojavyöhykkeen leveys.

– Puu-, rakennus- ja metsänhoitoteollisuuden senaattorit pyysivät, että koaloita ei luokiteltaisi uhanalaiseksi, väittää Australian Koalayhdistyksen (Australian Koala Foundation) pääsihteeri Deborah Tabart.

– Uskon, että australialaiset olisivat shokissa, jos he ymmärtäisivä kuinka lähellä uhanalaisuutta ja sukupuuttoa koalat ovat, lisää Tabart.

Tällä hetkellä koalat on määritelty uhanalaisiksi joissakin Australian osavaltioissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.