Koalat kärsivät stressistä Australiassa – maalaiskoalat ovat stressaantuneempia kuin kaupunkikoalat

Koalat kärsivät stressistä Australiassa – maalaiskoalat ovat stressaantuneempia kuin kaupunkikoalat 1:31

Australian koalat kärsivät stressistä. Stressitaso vaikuttaa esimerkiksi eläinten selviytymismahdollisuuksiin. Tutkijat ovat havainneet, että maalaiskoalat kärsivät stressistä useammin kuin kaupunkikoalat. Nyt etsitään keinoja, miten koalojen stressiä voitaisiin vähentää.

Sadat koalat ovat saaneet hoitoa ovat saaneet hoitoa australialaisessa Port Macquarien koalasairaalassa.

– Sairaus on yleisin syy siihen, että koala päätyy tänne hoitoon. Sen lisäksi koaloita jää autojen alle ja ne joutuvat myös koirien hyökkäysten kohteiksi, kertoo koalasairaalan johtaja Cheyne Flanagan.

Kun lääkärit pohtivat, kannattaako pahasti loukkaantunut koala yrittää pelastaa, päätökseen vaikuttaa eläimen stressitaso.

– Stressitasolla on ratkaiseva vaikutus hoitoa koskeviin päätöksiin, vahvistaa Flanagan.

Koalat stressaantuvat ihmisten läheisyydestä

Uuden tutkimuksen mukaan koalat kärsivät stressistä.

– Saimme selville, että koalat, jotka elävät maaseudulla tai kaupunkien reuna-alueilla, olivat kaikkein stressaantuneimpia. Oli yllättävää havaita, että kaupunkikoaloilla oli vähemmän stressin oireita, keroo eläintieteen tohtori Edward Narayan Länsi-Sydneyn yliopistosta.

Tutkijat uskovat, että maaseutukoaloiden stressi johtuu siitä, että kaupunkikoalat ovat maalaisserkkujaan tottuneempia ihmisten läsnäoloon. Tutkijat arvelevat, että koalat pystyvät sopeutumaan ihmisten läheisyyteen, mutta tarvitsevat sen lisäksi suojelualueita.

– Jos emme pysty hoitamaan stressiä, joka kohdistuu alkuperäisiin lajeihimme, yhä useampi laji kuolee sukupuuttoon, toteaa Narayan.

Jotta koalat eivät kuolisi sukupuuttoon, ne tarvitsevat riittävästi ruokaa, vettä ja suojaa. Sen lisäksi kaupunkeihin pitäisi tutkijoiden mukaan jättää nykyistä enemmän viheralueita. Luonnonvaraisia koaloja on jäljellä noin 80 000.

Lue myös:

    Uusimmat