Kliimaksin pimeä puoli – tällaisia ovat huonot orgasmit: "Ei tulisi olettaa, että kumppanin orgasmi tarkoittaa, että tämä nautti..."

Orgasmi ei ole välttämättä osoitus hyvästä seksistä. Tuoreen tutkimuksen mukaan orgasmin voi saada, vaikka ihmisen kokemukset seksistä olisivat hyvinkin kielteisiä.

Onko olemassa huonoja orgasmeja? Tästä kysymyksestä kiinnostuivat yhdysvaltalaisen Michiganin yliopiston ja kanadalaisen Queens’in yliopiston tutkijat. He olivat huomanneet aiemmista tutkimuksista, että orgasmit ovat paljon monimutkaisempia kuin ihmiset monesti luulevat.

– Molempien halukkuuteen perustuvan seksin aikana saatujen orgasmien oletetaan usein olevan täysin positiivisia kokemuksia. Tämä oletus jättää varjoonsa sen mahdollisuuden, etä orgasmin kokeminen molempien halukkuuteen perustuvan seksin aikana voisi olla ”huono” asia, tutkijat kirjoittavat Archives of Sexual Behavior -julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessaan.

Selvittääkseen ”huonojen” orgasmien mahdollisuutta, tutkijat tekivät nettikyselyn, johon vastasi 726 aikuista. Tutkijat kysyivät, olivatko osallistujat koskaan saaneet orgasmia pakotetun seksin tai yksimielisen mutta ei-halutun seksin aikana tai kokeneet paineita saada orgasmi.

Osallistujista 289 kertoi tutkijoille tarkemmin huonoista orgasmikokemuksistaan.

Tällaisia ovat ”huonot” orgasmit

Aineistosta tutkijoille selvisi, että ”huonoja” orgasmeja voi todella saada myös yksimielisyyteen perustuvan seksin aikana.

”Huonojen” orgasmien yhteydessä osallistujat kokivat kielteisiä tunteita, esimerkiksi painetta saada orgasmi. Lisäksi ”huonot” orgasmit olivat vähemmän miellyttäviä ja jopa kivuliaita verrattuna aiempiin kokemuksiin. ”Huonon” orgasmin jälkeen ihminen saattoi tuntea itsensä hämmentyneeksi, turhautuneeksi, irralliseksi ja kehonsa pettämäksi. Muutamat uskonnolliset vastaajat kertoivat tuntevansa orgasmin jälkeen syyllisyyttä ja häpeää.

– Ei tulisi olettaa, että kumppanin orgasmi tarkoittaa, että tämä nautti kokemuksesta täysin rinnoin, tutkijat Sara B. Chadwick sekä Sari M. van Anders sanovat PsyPost-verkkolehdelle.

Samalla tutkijat muistuttavat, että orgasmin saaminen ei-toivotun tai epämiellyttävän seksin aikana ei tarkoita, että orgasmin saaja olisi salaa toivonut yhdyntää tai pitänyt siitä.

– On normaalia kokea sekavia tai jopa täysin kielteisiä tuntemuksia seksuaalisesta kohtaamisesta, jossa on saanut orgasmin, he muotoilevat.

"Huonoilla" orgasmeilla voi olla myös hyvä puoli

Osa tutkimukseen osallistuneista kertoi ”huonojen” orgasmien vaikuttaneen kielteisesti heidän seksuaalisuuteensa, ihmissuhteisiinsa ja mielenterveyteensä.

Toisaalta osan mielestä ”huonoilla” orgasmeilla oli ollut myönteisiäkin lopputulemia, kuten lisääntynyttä kommunikaatioita kumppanin kanssa.

Tutkijat muistuttavatkin, että hyvä seksi edellyttää kumppanin tarpeiden ja halujen kuuntelemista herkällä korvalla sekä avointa keskustelua.

Lue myös:

    Uusimmat