Mainos

Kleinehin tuotanto esillä Helsingissä

Suomen merkittävin maisema- ja merimaalari Oscar Kleinehin tuotanto on ensimmäistä kertaa kattavasti esillä Amos Andersonin taidemuseossa Helsingissä.

Näyttely pyrkii esittelemään monipuolisesti tämän tuotteliaan, mutta hieman unohduksiin painuneen taiteilijan työtä.

- Kleineh oli pohjimmiltaan maailmankansalainen ja kosmopoliitti, hänen aihemaailmansa oli hieman vieras ja sitten hänen maalaustapansa ennen pitkää alettiin pitää vanhakantaisena. Ja kun taidehistoriaa kirjoitettiin, siinä vaiheessa Kleineh jäi pikkuisen sivuun, kertoo taidehistorioitsija Tuija Tervo.

- Siinä mielessä tämä näyttely on ollut myös kulttuuriteko, koska tuskin ilman tätä olisi näin nopeasti, näin selkeästi ja helposti saatu Kleinehin tuotantoa kartoitettua, jatkaa Tervo.

Kleineh katsoi maisemaa merenkulkijan silmin, hän tutki laivojen liikkeitä, aaltoja ja pilviä, ja teki taitavia piirroksia maalaustensa pohjaksi. Myöhemmin hän käytti muistinsa apuna valokuvaa.

Kleinehin maisemien tunnelma syntyi taivaasta, vedestä ja valosta, hänen suosikkihetkiään olivat varhainen aamu ja illankoitto.

- Ihmiset on Kleinehille aina sivuhahmoja, joiden tehtävä on pikemminkin elävöittää maisemaa ja ennen kaikkea kertoa siitä, kuinka suuri luonto on verrattuna pieneen ihmiseen, kuvailee Tervo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.