Mainos

KL: Tekijänoikeuskiista voi sammuttaa ilmaiskanavia yli 1,5 miljoonasta suomalaiskodista

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston ja kaapelioperaattoreiden välinen tekijänoikeuskiista uhkaa ajaa ilmaisten kaapelikanavien tulevaisuuden vaakalaudalle, uutisoi Kauppalehti.

Kiista juontaa juurensa siitä, että Kopioston tulkinnan mukaan tv-ohjelmien tekijöille, kuten näyttelijöille, ohjaajille ja käsikirjoittajille kuuluisi korvaus myös kaapelikanavilla edelleenlähetettävistä ohjelmista.

Kaapelioperaattorit eivät hyväksy Kopioston tulkintaa, eikä sopimusneuvotteluja ole päästy aloittamaan, vaikka asiasta on kiistelty jo vuosia.

Kaapelioperaattoreiden kanta on, että televisioyhtiöt ovat jo maksaneet tekijänoikeuskorvaukset ohjelmien lähettämisestä, ja pitävät kaapelioperaattoreilta vaadittuja korvauksia tuplakorvauksina.

Kopiosto haastoi kaapelioperaattori Telian markkinaoikeuteen tammikuussa ja hakee oikeudesta ennakkotapausta edelleenlähettämisen korvauksista kaapeliverkoissa.

Jos Kopiosto voittaa jutun, se saattaa johtaa ilmaiskanavien lopettamiseen suomalaisissa kaapelitalouksissa. Käytännössä asia koskee yli puolta Suomen kotitalouksista.

Siirtovelvoitteen alaisia kanavia kiista ei koske, joten esimerkiksi MTV3 ja YLE:n kanavat eivät ole vaarassa kadota, vaikka Kopiosto voittaisi kiistan.

Ratkaisua voidaan joutua odottamaan vuosia, mikäli kiista viedään markkinaoikeudesta edelleen EU-tuomioistuimeen.

Lähde: Kauppalehti

***

0:38

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.