Suosittu Fortnite-tietokonepeli potkaistiin ulos sovelluskaupoista – riita rahasta ja vallasta menossa oikeuteen asti

Suurvaltapolitiikka ja ansaintakiistat hermostuttavat pelialalla 7:58
Suuri peliyhtiö ryhtyi kapinaan sovellusjättejä vastaan. Pelialan asiantuntija kertoo valtataistelusta taustalla.

Yksi maailman suosituimmista peleistä, Fortnite, on poistettu sekä Googlen että Applen sovelluskaupoista. Sovelluskaupat omistavat yhtiöt katsovat Fortniten luoneen Epic Gamesin rikkoneen käyttöehtoja.

Fortnite on Epic Gamesin kehittämä ja julkaisema, verkossa pelattava taistelupeli. Pelillä on noin 350 miljoonaa rekisteröityä pelaajaa, ja siihen ostetaan lisäelementtejä sovelluskauppojen kautta.

Suomen pelialan keskus Neogamesin johtaja K-P Hiltunen kertoi MTV:n Uutisaamussa, että sovellusjättien ja Epic Gamesin riidan taustalla on laajempi kuvio, jossa pelien julkaisijat ja kehittäjät haluavat enemmän itsenäisyyttä pelien myynninhallinnassa.  

– Halutaan löytää kanava, joka on mahdollisimman suora kuluttajiin. Jakelukanava ottaa osuuden maksusta, ja heillä on myös oikeus poistaa pelejä kaupasta. Joidenkin julkaisijoiden mukaan sovelluskauppoja pyörittävillä yhtiöillä on liikaa valtaa, Hiltunen sanoo.

– Sekä Apple että Google saavat noin 30 prosenttia hinnasta. Fortnite on kehittänyt oman systeeminsä, jonka kautta käyttäjä voi ostaa suoraan Epiciltä, mitä hän pelissä haluaa. Silloin sovelluskaupan osuus jää välistä pois. Sekä Apple että Google katsovat, että tämä on käyttöehtojen vastaista toimintaa ja terminoivat sopimuksen.

Oikeuden päätös määrittelisi pelialan sääntöjä laajemmin

MTV Uutisaamun toimittaja Ivan Puopolo vertasi tilannetta maitotilalliseen, joka myy maitoa suoraan omalta tilaltaan, eikä vie sitä kauppaan. Hiltusen mukaan vertaus on osuva.

– Käytännössä, jos pelien osalta tuollainen malli olisi mahdollinen, jäisi Applen ja Googlen osuus saamatta.

Fortnitea valmistava Epic Games aikoo haastaa Googlen ja Applen oikeuteen.

– Perusteena on määräävän markkina-aseman väärinkäyttö. Jos ja kun asia menee oikeuteen, määrittelee oikeuden päätös melko pitkälle tulevaisuuden pelisääntöjä.

Suomalaisyhtiöillä ei vastaavia suunnitelmia

Yhtiöt etsivät kuitenkin yhä ratkaisua neuvottelemalla.

Hiltusen mukaan suomalaiset peliyhtiöt eivät ole lähdössä vastaavaan taisteluun.

– Ei meidän tietojemme mukaan ole vastaavia. Käytännössä kukaan ei halua lähteä haastamaan Googlea tai Applea. Epic on eri tilanteessa. Yhtiö on iso toimija, jolla on myös oma sovelluskauppa.

Lue myös:

    Uusimmat