Mainos

Pitkään jatkunut tekijänoikeuskiista tuli päätökseen – miljoonien tv-katsojien piina ohi

Ilmaiset tv-kanavat uhkasivat pimetä yli miljoonassa kodissa Suomessa. Taustalla on pitkään jatkunut tekijänoikeuskiista Kopioston ja Telian välillä.

Markkinaoikeus antoi tänään ratkaisunsa Kopioston Teliaan kohdistamissa, kaapeli- ja iptv-verkon lähetyksiin liittyvissä vaatimuksissa.

Markkinaoikeus ratkaisi asian Telian hyväksi. Ratkaisun mukaan kaapeli- ja iptv-verkossa lähetetty tv-ohjelma on alkuperäistä lähettämistä siinä missä antenniverkon lähetyskin.

Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto haastoi Telian markkinaoikeuteen tammikuussa 2018. Kopioston mukaan tv-ohjelmien tekijöille kuuluisi korvaus kaapelitelevisioverkoissa edelleen lähetettävästä sisällöstä. Kopioston näkökulmasta kaapelioperaattorit siis ovat edelleenlähettäjiä.

Kaapelioperaattorit kiistivät Kopioston tulkinnan tekijänoikeuslaista, ja sopua asiaan haettiin jo ennen oikeusjupakkaa esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeriön avulla.

Uhkasi ilmaiskanavia

Ict-alan edunvalvontajärjestö FiCom ry ennakoi viime vuonna, että Kopioston voitto markkinaoikeudessa voisi tarkoittaa ilmaiskanavien loppumista kaapelijakelussa Suomessa.

Vaikutus olisi merkittävä, sillä yli puolet Suomen kotitalouksista eli 1,5 miljoonaa kotitaloutta katsoo televisiota kaapeliverkosta. Suomessa tv-yhtiöt hankkivat usein lähetysoikeudet ja vastaavat korvauksista koko maahan tapahtuvasta jakelusta, jolloin lähetykset ovat toimineet samoin ehdoin tekniikasta riippumatta.

FiCom kertoo olevansa tyytyväinen markkinaoikeuden ratkaisuun.

– Markkinaoikeus vahvisti kaapeliverkon operaattoreiden yhteisen näkemyksen siitä, että Suomessa jo kymmenien vuosien ajan käytössä ollut tv-lähetysten jakelumalli on tasapuolinen ja toimiva, FiCom toimitusjohtaja Elina Ussa kertoo tiedotteessa.

Ussan mukaan hyväksi havaittu toimintatapa säilyy entisellään.

– Tekijät saavat heille kuuluvan korvauksen ohjelmaostojen yhteydessä ilman välikäsiä, ja televisio-ohjelmien jakelu katsojille voidaan hoitaa samoin edellytyksin tekniikasta riippumatta.

Myös Telia kertoi olevansa tyytyväinen ratkaisuun.

– Päätöksen ansiosta voimme nyt alalla keskittyä laadukkaiden suomalaisten sisältöjen tuotantoon ja jakeluun, Telian tv-liiketoiminnan johtaja Olli-Pekka Takanen kertoo yhtiön tiedotteessa.

Muutosta markkinaoikeuden ratkaisuun voi hakea korkeimmalta oikeudelta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja