Mainos

KKO: Rattijuopon uhrin läheisillä oikeus korvauksiin

Korkeimman oikeuden mukaan rattijuopon uhrien lähiomaisilla on oikeus kuolemantapauksen aiheuttamista kärsimyksistä.

Korkein oikeus on vahvistanut Turun hovioikeuden ratkaisun, jonka mukaan rattijuopon uhrin läheisillä on oikeus saada korvausta kuolemantapauksen aiheuttamasta kärsimyksestä.

KKO:n perustelujen mukaan kuolleen henkilön erityisen läheisillä henkilöillä on oikeus korvaukseen, jos kuolema on aiheutettu tahallisesti tai törkeästä huolimattomuudesta. Korvauksen tarkoituksena on helpottaa läheisen surutyötä ja auttaa selviytymään elämäntilanteen äkillisestä muutoksesta.

Hovioikeus ja käräjäoikeus olivat määränneet rattijuopon auton alle jääneen miehen kymmenvuotiaalle lapselle korvausta kärsimyksestä yhteensä 17000 euroa. Korkeimman oikeuden tämänpäiväisen päätöksen mukaan lapselle korvataan isänsä kuolemasta vain 12 000 euroa. Oikeusneuvoksista kaksi olisi säilyttänyt lapsen korvauksen ennallaan, mutta kolmen mielestä korvausta oli syytä laskea.

Isän toiselle alle kymmenvuotiaalle lapselle, joka oli isän kuoleman aikaan asunut eri osoitteessa äitinsä luona, KKO määräsi korvattavaksi 6000 euroa. Kuolleen miehen äidille oikeus määräsi korvattavaksi 3000 euroa, koska miehen suhde äitiinsä oli ollut poikkeuksellisen läheinen. Äidin ja toisen lapsen korvaussummat eivät muuttuneet alempien oikeusasteiden määräämistä.

Kahden lapsen isä jäi ylinopeutta ajaneen rattijuopon alle Tampereella elokuussa 1999. Isä ajoi pyörällä tien reunaviivan oikealla puolella, kun rattijuoppo menetti autonsa hallinnan ja törmäsi häneen. Yliajaja pakeni onnettomuuspaikalta.

Ennen törmäystä rattijuoppo oli muun muassa paennut poliisia ja ajanut toistuvasti suurta ylinopeutta. Rattijuoppo tuomittiin törkeästä rattijuopumuksesta, törkeästä liikenteen vaarantamisesta, törkeästä kuolemantuottamuksesta ja liikennepaosta vankeusrangaistukseen.

Vahingonkorvauksista valitti korkeimpaan oikeuteen rattijuopon auton vakuuttanut vakuutusyhtiö, joka joutuu maksamaan korvaukset kärsimyksestä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.