KKO pohtii: Saako poliisi viedä keskisormen näyttäjän putkaan?

Korkein oikeus pohtii miten kovia keinoja poliisi saa käyttää, jos poliiseille näyttää keskisormea. Jutun käsittely alkoi maanantaiaamuna. Jutussa on riitaa myös siitä mitä Kuopion kadulla huhtikuussa 2014 tapahtui.

Faktojen mukaan humalassa ollut mies näytti keskisormea järjestystä Käsityökadulla valvoneelle poliisipartiolle. Poliisit ottivat miehen kiinni ja päättivät viedä hänet putkaan. Putkalla mies vielä kaadettiin kovakouraisesti lattiaan. Mies loukkasi lonkkansa.

Korkeimman oikeuden mukaan jutussa on kysymys siitä, oliko poliisimiehillä ollut lailliset perusteet kiinniottamiseen ja voimakeinojen käyttämiseen ja olivatko he menettelyllään syyllistyneet virkavelvollisuuden rikkomiseen, vapaudenriistoon ja pahoinpitelyyn

Uhrin mukaan kiinniotolle ei ollut perusteita. - Tässä ei ole noudatettu vähimmän haitan periaatetta, uhrin avustaja Markku Fredman sanoi korkeimman oikeuden käsittelyssä.

Tähän tulokseen tuli myös Itä-Suomen hovioikeus ja langetti kahdelle kuopiolaispoliisille sakkoja. Hovioikeuden kannan mukaan keskisormen näyttäjän sai pysäyttää ja puhuttaa, mutta kiinniottaminen oli ylimitoitettua.

Käräjäoikeus oli hylännyt syytteet.

Videoita todisteena

Osa tapahtumista tallentui videolle. Poliisiauton takaosassa uhri kuvasi puhelimellaan videopätkän. Siinä toinen poliisi ilmoittaa kiinniottonsa syytä tiedustelevalle miehelle: ”Siksi, kun sä oot idiootti”.

Samoin poliisilaitoksen turvatarkastuksessa tapahtunut kaataminen tallentui videolle.

Mies vietiin yhdeksitoista tunniksi putkaan, vaikka hänen lonkkansa oli mennyt sijoiltaan. - Kipu putkan lattialla oli hirvittävä, mies kertoi korkeimmassa oikeudessa.

Väkivallasta syytettyjen poliisin avustajan mukaan olennaista jutussa on se, että miksi kansalaisen oikeuksiin on puututtu. Poliisin mukaan asianomistaja ei ole halunnut tulla puhutetuksi ja hänet siirrettiin poliisiauton kuljetustilaan.

Poliisiasemalla poliisin mukaan asianomistaja vastusti fyysisesti ja hänet vietiin maahan. Avustajan mukaan kansalainen paikkasi virheitään aina isommalla virheellä.


Lue myös:

    Uusimmat