Poliisi sai ehdollisen vankeustuomion alaikäisen pahoinpitelystä – "täysin suhteeton" väkivallanteko tallentui videolle

Poliisi kaasutti ja löi raudoitettua 16-vuotiasta poikaa – video paljastaa pysäyttävän väkivallanteon 6:40
MTV Uutiset Live: Video paljastaa pysäyttävän väkivallanteon.

Alaikäistä poikaa kiinniottotilanteessa pahoinpidellyt poliisimies tuomittiin puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen. Oikeuden mukaan poliisimiehen väkivallanteko oli "täysin suhteeton" ja on omiaan heikentämään luottamusta poliisiin.

Helsingin käräjäoikeus ratkaisi asian tänään. Väkivallanteko sattui uudenvuodenaattona vuonna 2021.

Poliisimies käytti kaasusumutetta maassa maanneeseen ja raudoitettuun 16-vuotiaaseen poikaan. Hieman myöhemmin mies myös löi poikaa keskivartaloon, kun kaksi muuta poliisia oli nostanut nuoren seisomaan.

Käräjäoikeuden mukaan mies syyllistyi pahoinpitelyn lisäksi virkavelvollisuuden rikkomiseen. Vuonna 1978 syntynyt mies tuomittiin 6 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan uhrille vahingonkorvauksia yhteensä 1500 euroa. 

Poika ei tehnyt mitään väärää

Jutun asianomistajana ollutta 16-vuotiasta poikaa syytettiin oikeudessa varomattomasta käsittelystä ja virkamiehen vastustamisesta nuorena henkilönä. Käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi poikaa vastaan nostetut syytteet kokonaan.

Syyte varomattomasta käsittelystä liittyi siihen, että poika olisi ampunut Helsingin Senaatintorilla yhden ilotulitteen väkijoukkoon. Poika kiisti tämän, eikä tästä löydetty oikeudessa näyttöä. 

Ilotulitteen ampuminen oli myös syy, jonka varjolla poliisi oli alun perin ottamassa poikaa kiinni.

Käräjäoikeuden mukaan todistusaineistoon kuuluvista valvontakameratallenteista näkyy, että poika ei missään kohti yrittänyt paeta poliisia. Poikaa pahoinpidelleellä poliisimiehellä ei myöskään ollut mitään syytä esimerkiksi viedä poikaa maahan, koska poika oli tilanteessa täysin rauhallinen.

Käräjäoikeuden mukaan poliisimies löi 16-vuotiasta voimakkaasti nyrkillä vatsaan tilanteessa, jossa poika seisoi poliisin varmassa otteessa täysin rauhallisena vastarintaa tekemättä.

Omiaan heikentämään luottamusta poliisiin

Tuomion mukaan poliisimiehen voimankäyttö oli väärää ja "täysin suhteetonta" pojan käytökseen suhteutettuna. Oikeuden mukaan poliisimiehen teko on omiaan vakavasti heikentämään luottamusta poliisiin.

Käräjätuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.

MTV Uutisten tietojen mukaan 44-vuotias poliisimies hyllytettiin uudenvuodenaaton tapahtumien jälkeen, minkä jälkeen hän irtisanoutui itse poliisin työstä.

Mies teki tapahtuma-aikaan keikkaa lastensuojelulaitoksissa ja työskentelee tällä hetkellä eräässä lastensuojelulaitoksessa.

Lue myös:

    Uusimmat