Mainos

KKO myönsi valitusluvan – "Pedofiilin metsästäjän" juttu puidaan vielä

Korkein oikeus myönsi valitusluvan ns. pedofiilin metsästäjän tapauksessa. Jutussa on kyse siitä onko seksuaalirikoksesta tuomitun miehen kuvan julkaiseminen Facebook-ryhmässä rikos.

– Tämä on se mitä haettiin. Tyytyväisiä ollaan, sanoo oikeustieteen maisteri Markus Talvio. Hän avustaan jutussa tuomittua 40-vuotiasta miestä.

Aiemmin sekä käräjäoikeus että Itä-Suomen hovioikeus olivat tuominneet 40-vuotiaan sakkoihin yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Hän sai 40 päiväsakkoa eli 1880 euroa maksettavaa.

Mies oli linkittänyt Facebookista löytämänsä tekijän valokuvan MTV:n sivuilla julkaistuun uutiseen FB-ryhmässä. MTV:n uutisessa mainittiin seksuaalirikoksesta tuomitun nimi.

Hovioikeus totesi, että rikos ei ole yksityiselämään kuuluva tieto, mutta nimen tai henkilöllisyyden paljastaminen on aina jonkin asteinen puuttuminen tekijän yksityiselämään.

Tässä tapauksessa oikeus piti kuvan liittämistä uutiseen loukkaavana ja se ylitti hyväksyttävyyden rajan.

Nyt KKO kuitenkin pui tapauksen.

– Nyt haetaan vastausta siihen, voiko rikollisen nimen julkaiseminen ja kuvan linkittäminen täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Tämä koskee kaikkea rikosuutisointia, jossa mainitaan nimi ja julkaistaan, koska lähtökohtaisesti kansalaisella samat oikeudet julkaista tietoa kuin tiedotusvälineillä, Talvio toteaa.

1:39

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.