Rikosoikeuden professori arvioi Axl Smithin tapausta MTV:lle – ehdollinen vankeusrangaistus todennäköinen

Matti Tolvanen on seurannut Axl Smithin salakatseluepäilyn esitutkintaa suurella mielenkiinnolla.

Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvanen sanoo, että poliisilla ja syyttäjällä riittää kiirettä Axl Smithin salakatseluepäilyn kanssa.

– Syyteharkinnan ylittyminen kertoo, ettei ole kyse kevyestä tapauksesta. Erittäin mielenkiintoinen tapaus.

Tolvanen korostaa, että kotirauhan suoja on Suomessa hyvin korkea. Hän sanoo, että esimerkiksi varkaan kuvaaminen olisi perusteltua, mutta niin sanotun seurustelukumppanin kuvaaminen tämän asiasta tietämättä ei.

– Vakituisessa asuinkäytössä olevaan tilaan kohdistuvaan salakatseluun ei saa lupaa edes poliisi. On vaikeaa kuvitella, mitä faktaa ja perusteluja epäillyllä on esitettävänä enää tämän tapauksen tultua päätökseen.

– Ei tämä tosiaan mikään kevyt tapaus ole. Poliisin ja syyttäjän on toimittava nopeasti, koska tapaukset vanhenevat rikosoikeudellisesti niin nopeasti, kahdessa vuodessa. Monta tapausta on jäänyt pois tästä syystä.

Poliisi tiedotti eilen, että Smithin asiakokonaisuuteen liittyen laadittiin kaikkiaan 60 rikosilmoitusta, joista 43 on lähetetty syyttäjälle syyteharkintaan. 

Kaikkia rikosilmoituksissa olleita asianomistajia ei tunnistettu esitutkinnan aikana, ja osassa tapauksista asia oli rikosoikeudellisesti vanhentunut.

Poliisin tiedotteen mukaan kaikissa syyteharkintaan siirtyneissä tapauksissa rikosnimikkeenä on salakatselu. Neljässä tapauksessa rikosnimikkeenä on lisäksi kunnianloukkaus ja kahdessa tapauksessa yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen.

Salakatselutapauksissa rangaistusasteikko mahdollistaa sekä sakkoihin että vankeuteen tuomitsemiseen.

– Uskon, että ehdollinen vankeusrangaistus on jopa todennäköinen. Tapausten määrä on suuri ja kyseessä on kuitenkin ensikertalainen, Matti Tolvanen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat