Lehti linkkasi toisen median juttuun: Hovi tuomitsi päätoimittajan ja toimittajan – KKO vapautti

Korkein oikeus katsoi, että henkilön nimen paljastaminen linkittämällä ei selvästi ylittänyt sitä, mitä voitiin pitää hyväksyttävänä. Nya Åland -lehti ei koskaan itse julkaissut miehen nimeä.

Korkein oikeus (KKO) on hylännyt Nya Åland -lehden päätoimittajan ja toimittajan syytteen yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Syyte koski linkittämistä lehden artikkelista toisen median julkaisemaan juttuun.

Nya Åland oli julkaissut artikkelin, jossa kerrottiin ahvenanmaalaiseen mieheen kohdistuneista petosepäilyistä. Miestä ei mainittu nimeltä, mutta juttuun oli linkitetty lähteenä käytetty toinen verkkojulkaisu, jossa miehen nimi oli mainittu.

KKO katsoi, että nimen paljastaminen linkittämällä ei selvästi ylittänyt sitä, mitä voitiin pitää hyväksyttävänä.

Nya Åland ei koskaan itse julkaissut miehen nimeä. KKO:n mukaan lähteenä käytetyn jutun artikkeli perustui kyseisen miehen haastatteluun, jossa hän vastasi avioliittoaan ja rikosepäilyjä koskeviin kysymyksiin.

– Toimittaja ja päätoimittaja olivat siten voineet olettaa, että linkitetyssä artikkelissa ollut nimitieto oli julkaistu yhteisymmärryksessä kyseisen henkilön kanssa, perustelee KKO päätöstään.

Turun hovioikeudessa toimittaja ja päätoimittaja tuomittiin sakkoihin kunnianloukkauksesta ja yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Aiemmin Ahvenanmaan käräjäoikeus oli hylännyt syytteet.

Mies tuomittiin myöhemmin rikoksista

Nya Åland julkaisi kyseessä olleen artikkelin verkkoversiossaan maaliskuussa 2016. Siinä siteerattiin tutkivan journalismin verkkojulkaisun Long Playn artikkelia. Uutiseen Nya Åland myös laittoi linkin Long Playn artikkeliin, mikä on mediassa tavallinen toimintatapa.

Long Playn artikkeli käsitteli Turussa elokuvateatteria pyörittäneen miehen rikosepäilyjä, ja siinä mies mainittiin nimeltä. Artikkelissa kerrottiin, että miestä epäillään muun muassa tekijänoikeusrikoksesta. Siinä nostettiin myös esiin, että kuusikymppinen mies oli avioitunut elokuvateatterin kiinteistön omistaneen, yli 80-vuotiaan ja muistisairaan naisen kanssa.

Mies ei tiettävästi koskaan kohdistanut Long Playhin mitään vaatimuksia. Myöhemmin hänet tuomittiin sekä käräjä- että hovioikeudessa ehdolliseen vankeuteen kirjanpitorikoksesta ja tekijänoikeusrikoksesta liittyen elokuvateatterin toimintaan. Tuomiossa oikeus kiinnitti huomiota siihen, että mies oli pyörittänyt elokuvatoimintaa yli 80-vuotiaan vaimonsa nimissä tämän heikentynyttä terveydentilaa hyväksikäyttäen.

Lue myös:

    Uusimmat