Helsingin Sanomien jutusta nostettu syytteitä kolmelle – "Olennainen osa lehden työtä"

Helsingin Sanomissa kaksi vuotta sitten julkaistusta artikkelista on nostettu syytteitä kolmea lehden edustajaa vastaan, lehti kertoo.

Syytteitä nousi törkeästä kunnianloukkauksesta, törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä ja päätoimittajarikkomuksesta. 

Syytteessä ovat jutun kirjoittanut toimittaja, päätoimittaja Antero Mukka sekä aiempi vastaava päätoimittaja Kaius Niemi, joka ei enää työskentele lehdessä. 

HS:n mukaan kaikki kolme ovat kiistäneet syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Poliisimiehen nimeä ei kerrottu

Syytteet koskevat lehden lokakuussa 2021 julkaisemaa laajaa juttua, jossa kerrottiin Helsingin poliisin seksuaalirikostutkinnassa työskennelleen poliisimiehen toiminnasta. Miehen nimeä ei kerrottu jutussa.

Jutun mukaan poliisimies oli hakeutunut seksisuhteeseen nuoren miehen kanssa. Nuori mies oli sitä ennen joutunut HS:n mukaan teini-ikäisenä uhriksi seksuaalirikosvyyhdissä, jota sama poliisimies tutki työssään.

Kotietsinnässä kävi jutun mukaan myös ilmi, että poliisimiehen omilla laitteita oli ollut runsaasti kuvia ja videoita vähäpukeisista lapsista tai nuorista.

HS:n jutussa poliisimies myönsi seksuaalisen suhteen nuoreen mieheen, mutta hänen mukaansa kyse oli kahden aikuisen välisestä vapaaehtoisesta suhteesta. Kuvista ja videoista mies sanoi, että ne olivat päätyneet hänelle vahingossa.

"Olennainen osa HS:n työtä"

HS:n mukaan miehen epäiltiin syyllistyneen rikokseen kuvien ja videoiden hallussapidon vuoksi. Osin syyteoikeus ehti vanhentua ja lopun aineiston osalta hovioikeus vapautti miehen toukokuussa syytteestä, HS kertoo.

HS:n nykyinen vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi sanoo lehden haastattelussa, että HS seisoo edelleen jutun takana.

– Jutussa on kyse yhteiskunnallisesti merkittävästä asiasta eli luottamuksesta poliisiin. Jutussa ei henkilöidä ketään. Vaikka olen toiminut päätoimittajana toisaalla jutun julkaisun aikaan, seison täysin jutun takana. Kyse on tutkivasta journalismista, joka on olennainen osa Helsingin Sanomien työtä, Yläjärvi sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja