KKO: 16-vuotiaan tytärpuolensa tukehduttanut mies ei syyllistynyt murhaan – ei kestänyt tytön huutoa

Korkeimman oikeuden (KKO) mukaan Nurmijärvellä Uudellamaalla vakavasti sairaan tytärpuolensa tukehduttanut mies syyllistyi murhan sijasta tappoon. Tänään antamassaan ennakkopäätöksessä KKO tuomitsi miehen elinkautisen vankeusrangaistuksen sijasta 10 vuoden vankeuteen.

KKO:n arvioitavana oli, täyttyikö miehen teossa murhan erityisen raaka tai julma tekotapa. KKO:n mukaan näin ei ollut.

KKO:n mukaan mies ei tarkoittanut surmata tyttöä eikä hän ollut harkinnut tekoa etukäteen, vaan se oli ilmeisesti reaktio tytön huutamiseen ja siihen, ettei mies saanut tätä rauhoittumaan. KKO huomioi myös sen, että väkivalta kesti lyhyen aikaa.

– Tekoa voidaan pitää jonkinasteista julmuutta osoittavana sillä perusteella, että se on kohdistunut puolustuskyvyttömään, vakavasti sairaaseen lapseen, jonka hoidosta mies on ollut vastuussa. Tällainen puolustuskyvyttömyys ei kuitenkaan yksin riitä siihen, että tekoa olisi pidettävä tapporikoksina syyksi luettavista teoista poikkeavalla erityisen julmalla tavalla tehtynä, KKO katsoi tuomiossaan.

Isäpuoli joi alkoholia, otti lääkkeitä ja lähti ravintolaan

Teko tapahtui Nurmijärvellä. Myös Itä-Uudenmaan käräjäoikeus oli aikanaan tuominnut miehen taposta, mutta Helsingin hovioikeus katsoi teon olleen murha. Hovituomion mukaan uhrin äiti ja mies olivat tunteneet toisensa nuoruudesta lähtien, alkaneet seurustella kesällä 2018 ja menneet naimisiin samana syksynä.

Tekopäivänä marraskuussa 2018 mies oli tarjoutunut hoitamaan tyttöä, jotta nainen saisi levätä. Oikeuden mukaan kyseessä oli toinen kerta, kun mies oli uhrin kanssa yksin yön yli. Mies kertoi laittaneensa tytön nukkumaan iltakahdeksalta, juoneensa alkoholia, ottaneensa lääkkeitä ja lähteneensä ravintolaan.

Kun hän palasi asunnolle puoliltaöin, tyttö alkoi huutaa. Mies oli mennyt tytön luo rauhoittamaan tätä, mutta ei ollut onnistunut ja oli huudon estääkseen painanut käden tämän suun eteen. Hovioikeuden mukaan mies oli samalla pitänyt kiinni uhrin käsistä ja painanut tätä voimakkaasti rintakehän yläosasta. Sairautensa vuoksi uhrin puolustautumismahdollisuudet olivat hovioikeuden mukaan hyvin rajalliset.

Teon jälkeen mies laittoi viestejä ja soitti kolmelle eri ihmiselle. Hätäkeskukseen hän soitti vasta varttia vaille kaksi. Kun ambulanssi saapui paikalle, uhri löytyi makuuhuoneen lattialta.

Ei näyttöä suunnitelmallisuudesta

Miehen veren alkoholipitoisuudeksi mitattiin vielä aamuneljältä 1,46 promillea, minkä lisäksi hänen veressään oli rauhoittavaa lääkeainetta. Äidin ja todistajien mukaan isäpuolen ja lapsen välit olivat hyvät, eikä hovioikeus löytänyt näyttöä suunnitelmallisuudesta. Hovioikeuden mukaan teko oli kuitenkin erityisen raaka, julma sekä kokonaisuutena arvostellen törkeä, minkä vuoksi se tuomitsi miehen murhasta elinkautiseen vankeuteen.

KKO kumosi hovituomion ja tuomitsi Olli-Pekka Lehdon, 39, taposta, huumausaineen käyttörikoksesta ja kahdesta maksuvälinepetoksesta yhteiseen kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen.

Lue myös:

    Uusimmat