Lasten kiusaaminen on raaistunut, jo päiväkoti-ikäisten välillä on väkivaltaa – tukikeskuksessa ei yllätytty Koskelan järkyttävästä teinisurmasta: "Tämä on todella, todella huolestuttava ilmiö"

16-vuotiaiden epäillyn murhatapauksen taustalta paljastui vakavaa kiusaamista – näin kiusaamiseen pitäisi puuttua 6:28
16-vuotiaiden epäillyn murhatapauksen taustalta paljastui vakavaa kiusaamista – näin kiusaamiseen pitäisi puuttua.

Kiusaaminen on raaistunut viimeisten viiden vuoden aikana, arvioi kiusatuille tukea tarjoavan tukikeskus Valopilkun hankevastaava.

Poliisi kertoi eilen epäilevänsä, että Helsingin Koskelassa henkirikoksen uhriksi joutunutta 16-vuotiasta poikaa oli kiusattu jo pidemmän aikaa. 

Kiusatuille ja heidän vanhemmilleen tukea tarjoavan tukikeskus Valopilkun hankevastaava Tina Holmberg-Kalenius sanoo, ettei valitettavasti ole yllättynyt Suomea järkyttäneestä tapauksesta. 

‒ Meidän työssämme kiusaamisen raaistuminen on näkynyt jo pitkään. Nuoret itse puhuvat tästä paljon ja lisäksi meidän tietoomme tulleet tapaukset ovat viimeisen viiden vuoden aikana muuttuneet raaemmiksi, eli siinä mielessä en valitettavasti ole yllättynyt, Holmberg-Kalenius kertoo.

Holmberg-Kaleniuksen mukaan kiusaamisen raaistuminen näkyy yhä pienempien lasten keskuudessa siten, että jo päiväkoti-ikäisten keskuudessa on fyysistä väkivaltaa, kuten maahan kaatamista. 

Holmberg-Kalenius toivoo, että Helsingin Koskelassa tapahtunut henkirikos selvitetään perusteellisestä.

‒ Tämä on todella, todella huolestuttava ilmiö. Tapaus selvittää juurta jaksain, jotta ymmärretään, mitkä asiat ovat edeltäneet tilanteen äitymistä näin pahaksi.

Kiusaamiseen puuttuminen aikuisten vastuulla

Holmberg-Kaleniuksen mukaan kiusaamisen kitkemiseksi ei ole olemassa yhtä yksittäistä ratkaisua.

‒ Tämä on monisäikeinen ongelma, joka lähtee niin kasvatuksesta kuin yhteiskunnankin roolista. 

Holmberg-Kaleniuksen mukaan esimerkiksi varhaiskasvatusalan koulutukseen tulisi sisältyä myös kiusaamisen tunnistamiseen ja kiusaamisen kitkemiseen soveltuvia työkaluja. 

Hän korostaa, että kiusaamiseen puuttuminen on viime kädessä aikuisten vastuulla.

‒ Silloin, kun kiusaaminen jatkuu ja pitkittyy, tulee aikuisten katsoa peiliin ja miettiä, miksi kiusaamista ei ole onnistuttu katkaisemaan.

Lue myös:

    Uusimmat